Chaga stout #136
Imperial Stout (13 F)
Jeg var i Tromsø i juni og kom over ei bjørk med 240g chaga på. Bjørka ble lettet for soppen og jeg brygget en kraftig stout med chaga.
Ett fat ble karbonert kunstig og bokset. Foreløpig er smaken veldig god.
Eikefatet med 30 liter står fremdeles, og jeg tror det kanskje blir stående til våren 2020. Har etterfylt eikefatet litt når jeg bokset det andre fatet.
Type: All Grain
Batch Size: 65,00 l
Boil Size: 73,75 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 68,75 l
Final Bottling Vol: 64,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Batch Size: 65,00 l
Boil Size: 73,75 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 68,75 l
Final Bottling Vol: 64,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 25 Jun 2019
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 75,1 %
Taste Rating: 30,0
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 75,1 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes: smaker utrolig godt allerede v flasking
første dunk flasket 1. mai
andre dunk flasket 2. mai
brukte 3 g sukker pr liter, alt flasket på 0,33 og 0,25 l flasker
1. september 2016 - denne er det bra mye bobler i, den har utviklet seg til å være nokså skarp i kantene. Skal få stå og bli mer avrundet.
mulig jeg må bruke mer krystallmalt hvis jeg lager den på nytt for å få mer restsødme
første dunk flasket 1. mai
andre dunk flasket 2. mai
brukte 3 g sukker pr liter, alt flasket på 0,33 og 0,25 l flasker
1. september 2016 - denne er det bra mye bobler i, den har utviklet seg til å være nokså skarp i kantene. Skal få stå og bli mer avrundet.
mulig jeg må bruke mer krystallmalt hvis jeg lager den på nytt for å få mer restsødme
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
17,00 kg | Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) | Grain | 1 | 57,6 % |
2,00 kg | Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) | Grain | 2 | 6,8 % |
2,00 kg | Chocolate Malt (886,5 EBC) | Grain | 3 | 6,8 % |
1,00 kg | Black Barley (Stout) (985,0 EBC) | Grain | 4 | 3,4 % |
1,00 kg | Oats, Flaked (2,0 EBC) | Grain | 5 | 3,4 % |
1,00 kg | Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) | Grain | 6 | 3,4 % |
0,50 kg | Peat Smoked Malt (5,5 EBC) | Grain | 7 | 1,7 % |
5,00 kg | Dememera Sugar (3,9 EBC) | Sugar | 8 | 16,9 % |
100,00 g | Victoria [15,70 %] - Boil 60,0 min | Hop | 9 | 37,6 IBUs |
240,00 g | Chaga (Boil 60,0 mins) | Spice | 10 | - |
0,67 tsp | Irish Moss (Boil 10,0 mins) | Fining | 11 | - |
100,00 g | Goldings, East Kent [6,40 %] - Boil 5,0 min | Hop | 12 | 3,1 IBUs |
3,0 pkg | SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] | Yeast | 13 | - |
1,04 g | BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) | Fining | 14 | - |
2,08 Items | Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) | Other | 15 | - |
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 26,579 Plato
Est Final Gravity: 3,379 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 13,6 %
Bitterness: 40,6 IBUs
Est Color: 117,5 EBC
Est Final Gravity: 3,379 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 13,6 %
Bitterness: 40,6 IBUs
Est Color: 117,5 EBC
Measured Original Gravity: 25,000 Plato
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 11,1 %
Calories: 1067,8 kcal/l
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 11,1 %
Calories: 1067,8 kcal/l
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Sparge Water: 23,87 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,35
Measured Mash PH: 5,20
Sparge Water: 23,87 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,35
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 29,50 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Name | Description | Step Temperature | Step Time |
---|---|---|---|
Mash In | Add 58,96 l of water and heat to 66,0 C over 2 min | 66,0 C | 2 min |
Mash Step | Add 5,32 l of water at 66,0 C | 66,0 C | 75 min |
Mash Step | Add 10,64 l of water and heat to 73,0 C over 4 min | 73,0 C | 10 min |
Sparge: Fly sparge with 23,87 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 248,00 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Pressure/Weight: 248,00 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 1,8
Carbonation Est: Bottle with 248,00 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 213,12 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C
Carbonation Est: Bottle with 248,00 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 213,12 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C
Notes
Dobbelmesk på 66 graderskyll med 6 liter vann på første
skyll med 10 liter vann på andre
tilsatte kandissukker til ønsket Plato på slutten
Ny versjon #136 med mer chaga, denne gang fra Tromsø
Kjør sjokolade og svartmalt i gryte for seg selv - ikke ha i mesken da det gir for mye bitter skarp smak
kok chaga i egen gryte og tilsett væske
mindre humle og større batch
oxygener vørter og fordel på 3 bøtter a ca 22 liter, skal fatlagres i ett par 3 måneder og deretter på fat for karbonering.
20 liter ble bokset, men siden boksemaskinen min ikke var helt justert, lakk mange av boksene - og de ble raskt drukket opp :-)
Fatlagret 30 liter i 10 måneder. Tilsatte 3,5 dl Kentucky burbon for å få litt av den aromaen.
Fra fatet fordampet det ca 3 liter -satser på at det kun er vann som har fordampet.
hadde en growler på 2 liter med rest fra fylling av eikefat, denne ble tilsatt.
tilsatte 400 g maltodextrin kokt i vann for å få rundere smak
står nå i kjøleskap for karbonering og skal bokses på 0,33 l bokser over helga.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar