onsdag 13. januar 2016

Gambrinus #83

Gambrinus pilsner #83 brygget 27. november 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
11,50 kgPilsner (2 Row) Ger (2,3 EBC)Grain295,8 %
0,50 kgCara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)Grain34,2 %
60,00 gNorthern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 minHop425,4 IBUs
50,00 gSaaz [3,20 %] - Boil 15,0 minHop54,0 IBUs
40,00 gSaaz [3,20 %] - Boil 5,0 minHop61,3 IBUs
2,0 pkgSaflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml]Yeast7-
1,40 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining8-
2,69 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other9-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 13,244 Plato
Est Final Gravity: 2,984 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 %
Bitterness: 30,6 IBUs
Est Color: 5,2 EBC
Measured Original Gravity: 13,200 Plato
Measured Final Gravity: 3,800 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,1 %
Calories: 507,8 kcal/l

Gjæren til denne har jeg allerede brukt en gang når jeg laget en klone til Anchor Steam beer #82
Den virket veldig godt her også - gjæren er kjøpt som tørrgjær hos olbrygging.no

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å brygge noe pils denne sesongen, men satte i gang etter ønske fra onkel Oddbjørn - han ønsket seg mer etter å ha fått en kasse av #62

Gjærer på 7-9 grader hele tiden, satt ut i varmen 24 timer etter ei uke - satt tilbake igjen.
Tilsatte 4g sukker pr liter for karbonering


Flasket hhv. 25. desember 2015 og 5. januar 2016, begge med FG 1014 - 3,6 Plato

Speidelen jeg har har jeg kjøpt hos bryggselv.no






Humlerester i bunnen av Speidelen








onsdag 23. desember 2015

Anchor Steam Clone #82

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

Anchor Steam Clone #82, brygget 5. november 2015

Ingredients
AmtName Type # %/IBU
11,50 kgPale Malt (2 Row) US (3,9 EBC)Grain192,0 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)Grain28,0 %
65,62 gNorthern Brewer [8,00 %] - Boil 60,0 minHop323,6 IBUs
32,81 gNorthern Brewer [8,00 %] - Boil 30,0 minHop49,1 IBUs
2,45 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining5-
34,72 gNorthern Brewer [8,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 minHop60,0 IBUs
2,0 pkgSaflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml]Yeast7-
2,69 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other8-
2,69 gBrewers clarex (Primary 0,0 mins)Spice9-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 13,439 Plato
Est Final Gravity: 2,891 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 %
Bitterness: 32,7 IBUs
Est Color: 17,4 EBC
Measured Original Gravity: 14,400 Plato
Measured Final Gravity: 4,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,7 %
Calories: 559,3 kcal/l 

gjæres på 16 - 17 grader

har stått i ytterkjelleren på gulvet, tappet om første dunk 23.11.15, glemte å måle FG
satt i kjøleskap for kræsjkjøling

første dunk tappet om og satt i kjøleskap 23.11.15
andre dunk tappet om 24.11.15 og målt til 1015
(1059-1015)/7+0,3=6,6 :-)
flasker første dunk 25.11.15

smaken foreløpig i desember 2015 lover godt

Gjær og malt kjøper jeg lokalt hos olbrygging.no


Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%


















Pale lemongrass #80

Pale lemongrass, brygget 4. november 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
12,40 kgPilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC)Grain1100,0 %
40,45 gCitra [14,00 %] - Boil 60,0 minHop227,4 IBUs
200,00 gLemongrass (Boil 1,0 mins)Flavor3-
29,56 gCitra [14,00 %] - Steep/Whirlpool 2,0 minHop40,8 IBUs
2,0 pkgHefeweizen IV Ale (White Labs #WLP380) [35,49 ml]Yeast5-
1,00 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining6-
2,00 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other7-
100,00 gCitra [14,00 %] - Dry Hop 0,0 DaysHop80,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 13,472 Plato
Est Final Gravity: 3,037 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,6 %
Bitterness: 28,2 IBUs
Est Color: 5,8 EBC
Measured Original Gravity: 14,200 Plato
Measured Final Gravity: 4,400 Plato
Actual Alcohol by Vol: 6 %
Calories: 553,0 kcal/l

Jeg kjører all humle direkte i Speidelen når jeg brygger, var skeptisk til å begynne med for å få med for mye humle under tapping til gjæringskar. Jeg kjører i gang en god whirlpool med bryggesleiva ved kokeslutt. All humle samler seg i en fin kon i midten og blir liggende under tømming gjennom motstrømskjøleren.

Denne smakte i begynnelsen av desember litt for mye bitterhumle, håper den blir rundere og bedre med litt lagring. Tror også at måten jeg behandlet sitrongresset på vil gi mye mer sitrongressmak

Smaken har blitt bedre underveis, ble litt overkarbonert på flaskene. Fatet sparer jeg til Sørlandsmesterskap i ølbrygging


humleposen inneholder tørrstoffet fra sitrongresset


Slowjuicer på sitrongress kuttet i småbiter var utrolig effektivt.
Hadde juicen oppi kokekaret v whirlpool, tørrstoffet i humlepose samtidig

Smaker på denne mens jeg brygger :-)