onsdag 23. desember 2015

Hoosier Red Ale #79

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

Hoosier Red Ale #79 er en klone, brygg nr 2 den 8. oktober 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
8,50 kgPale Ale (BestMälz) (5,0 EBC)Grain164,4 %
1,10 kgWheat, Torrified (3,3 EBC)Grain28,3 %
1,00 kgVienna (BestMälz) (8,0 EBC)Grain37,6 %
0,66 kgCaramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)Grain45,0 %
0,34 kgChocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8 EBC)Grain52,6 %
1,30 kgLight Dry Extract (15,8 EBC)Dry Extract69,8 %
0,30 kgMaltodextrin (5,9 EBC)Sugar72,3 %
57,31 gAurora [8,25 %] - Boil 60,0 minHop822,2 IBUs
2,69 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining9-
70,00 gFuggles [4,50 %] - Boil 15,0 minHop107,3 IBUs
2,68 ozOrange Peel, Sweet (Boil 1,0 mins)Spice11-
2,7 pkgNottingham (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast12-
2,69 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other13-
2,69 gBrewers clarex (Primary 0,0 mins)Spice14-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 14,950 Plato
Est Final Gravity: 3,571 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 6,2 %
Bitterness: 29,5 IBUs
Est Color: 36,8 EBC
Measured Original Gravity: 15,600 Plato
Measured Final Gravity: 5,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,8 %
Calories: 616,2 kcal/l 

Smaken er etter hva jeg har hørt, klassisk red ale - synes selv at den kanskje er litt fersk og uvant for meg.

Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%


Hovedmesk














Pumpkin Porter #78

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

Pumpkin Porter #78 brygget 8. oktober 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
12,00 kgPilsnermalt (4,5 EBC)Grain178,9 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC)Grain26,6 %
1,00 kgPale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC)Grain36,6 %
0,60 kgBiscuit Malt (45,3 EBC)Grain43,9 %
0,60 kgChocolate Malt (689,5 EBC)Grain53,9 %
80,00 gWillamette [5,50 %] - Boil 60,0 minHop620,7 IBUs
69,43 gWillamette [5,50 %] - Boil 30,0 minHop713,8 IBUs
2,69 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining8-
2,50 kgGresskar (Boil 0,0 mins)Other9-
17,00 gpumpkin krydder (Boil 0,0 mins)Spice10-
2,0 pkgNottingham (Danstar #slush fra RIS) [23,66 ml]Yeast11-
2,69 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other12-
2,69 gBrewers clarex (Primary 0,0 mins)Spice13-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 15,431 Plato
Est Final Gravity: 3,341 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 6,6 %
Bitterness: 34,6 IBUs
Est Color: 41,4 EBC
Measured Original Gravity: 15,600 Plato
Measured Final Gravity: 5,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,8 %
Calories: 616,2 kcal/l 

fyll speidelen med vann til 45 liter eller så mye som må til for at elementene ikke skal stå tørre under meskinga.
Sett i gang mesking på speidelen samtidig som dette ordnes inne

Ha småkuttet gresskar i langpanna og bak i ovnen på 180 grader i 1 time
Spesialmalt + pale malt has oppi ei gryte med 10 liter vann og gresskar.
Hold temp 67 grader i en time, sil av med dørslaget og tilsett speidelen når den er ferdig med meskinga

Tilsett krydder i whirlpool

Krydder lages på forhånd, her er blandingsforhold. Oppbevar tørt i glass

1 ss malt kanel/cinnamon
2 ts malt ingefær/ginger
1/2 ts malt allehånde/allspice
1/2 ts malt nellik/clove
1/2 ts malt muskattnøttskall/mace

Oechselvekta målt 18. 10. 15. 1020 - blupper ca en gang i minuttet
1/2 ts malt muskattnøtt(nutmeg

god fart i gjæringsbøttene søndag 11. okt 2015
20.10.15 dunk 1 flasket, 4g pr liter


Smaken ble veldig god, dette er en porter med litt skarpere smak(gresskaret) og passer veldig godt til mat med mye smak, eller bare for seg selv

IBU 35
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%
Gresskar delt i 2, skraper ut steinene og deler opp i småbiter
Baker gresskar i ovenen en times tid på 180 grader


Hovedmesk
Mesker gresskar og malt i gryta på kjøkkenet
Mesket en times tid på 67 grader, silte av og tilsatte i Speidelen når den var ferdig med resten av meskingen





Flaskelabel











RIS #77

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

RIS #77 Russian Imperial Stout brygget 14. oktober 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
17,00 kgPale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)Grain170,8 %
3,00 kgPilsner (Weyermann) (3,3 EBC)Grain212,5 %
1,50 kgChocolate Malt (886,5 EBC)Grain36,3 %
1,40 kgRoasted Barley (591,0 EBC)Grain45,8 %
1,10 kgPale chrystal (75,0 EBC)Grain54,6 %
210,00 gAmarillo [8,50 %] - Boil 60,0 minHop657,4 IBUs
50,00 gLakrisrot (Boil 6,0 mins)Spice7-
2,0 pkgNottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 ml]Yeast8-
2,00 ItemsYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other9-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 25,453 Plato
Est Final Gravity: 7,703 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 10,5 %
Bitterness: 57,4 IBUs
Est Color: 108,0 EBC
Measured Original Gravity: 22,000 Plato
Measured Final Gravity: 5,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 9,7 %
Calories: 911,1 kcal/l

Manuell styring på Speidelen 
Dobbelmesk - skyll med 10-12 liter vann mellom hvert trinn
innmesk 38 grader
mesk 66 grader, første 12 kg ble mesket i 2 timer, litt lenge
andre runde mesket på 66 grader i 90 minutter, hevet til 78 grader i 10 minutter utvask og kok

tilsatte en kvar kg mørk praymalt som jeg hadde liggende

humle tilsatt direkte i karet, lakrisrot i humlepose

whirlpoolet godt etter kok - humla lå stort sett i bunnen av karet v tømming

25 liter i hver bøtte, stormgjæret voldsomt mandag kveld(dagen etter brygging) og natt til tirsdag
det kom ut 4 liter av hver bøtte (skum) shit happens
neste gang fordeles batchen på 3 bøtter 






IBU 57
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%
Smak og aroma ved tapping lover bra.
Tappet denne RISen på 0,33 flasker iogmed at den er nokså sterk, brukte 2g sukker pr liter.
Foreløpig pr desember 2015 er smaken helt topp, det mangler litt kullsyre - håper den kommer etterhvert.
Januar 2016 - ser ikke ut til at det blir noe særlig kullsyre i denne - men smaken er god





Flaskelabel