torsdag 4. september 2014

Bærturstout #57

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 4. august 2014

Bærturstout #57 er ett eksperiment som går ut på å tilsette ville bær til gjærende øl.
Det å tilsette bær/frukt kan være litt risikabelt pga villgjær som finnes naturlig på frukt og bær.
Jeg har valgt å tilsette bringebær i en dunk og blåbær i den andre dunken.
Både bringebær og blåbær ligger i fryseren, og tilsettes halvtinet.



Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
11,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 71,0 %
1,40 kg Pale chocholate malt (120,0 EBC) Grain 2 9,0 %
1,10 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 7,1 %
0,70 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 4 4,5 %
0,60 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 5 3,9 %
0,30 kg Chrystal 150 (150,0 EBC) Grain 6 1,9 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 7 1,3 %
0,20 kg Smoked Malt (17,7 EBC) Grain 8 1,3 %
66,00 g Stella [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 40,8 IBUs
2,0 pkg Danstar Belle Saison Slurry Yeast 10 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 11 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 12 -
Omtapping

Blåbær tilsatt

Refraktometer avlesing

1445 6P 67'
1515 8P 67' spesialmalt tilsatt
1545 11P 67'
1615 12P 67' satt opp til 76'
1700 13P 76
preboil 13,5P 61liter, koker ned 3 liter før humletilsetting
1745 58 liter, humla suser oppi
og 14,5P 52 liter

090814 målt 1012 på begge dunkene, tappet om
dunk 1 tilsatt 2,4 kg blåbær - nesten helt tint fra fryser
dunk 2 tilsatt 2,2 kg villbringebær  -nesten helt tint fra fryser

silt av 16.08.14 og satt i ølbua - 17'

Flasking av bringebær
Flasking av blåbær
bringebærstout flasket 25.08.14, blåbærstouten flasket 28.08.14 - begge med 3 g demerarasukker
i hht matvaretabellen.no :
Bringebær inneholder 3,2 g sukker pr 100 g=71 g tilsatt - utgjør 0,2% alkohol
Blåbær inneholder 7,2 g sukker pr 100 g= 172 g tilsatt sukker utgjør 0,5% alkohol

Setter alkoholstyrke på begge til 7% for å gjøre det enkelt

FG 1010 - forhåpentligvis unngår jeg villgjær og ingen flaskebomber :-)


IBU 41
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG 14,5 1059, FG 1010 oec.









APA - Lucky Jack #56

Oppskriftene er basert på ca 50 liter

APA #56 brygget 4. august 2014
Dette er ett forsøk på å klone Lervig sin Lucky Jack


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
19,07 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
12,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 90,9 %
0,60 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3 4,5 %
0,40 kg Pale chrystal (75,0 EBC) Grain 4 3,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 5 1,5 %
10,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 6,7 IBUs
2,08 g Protafloc granules (Boil 15,0 mins) Fining 7 -
50,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 8 10,5 IBUs
50,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 5,0 min Hop 9 5,5 IBUs
50,00 g Citra [14,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 6,6 IBUs
2,0 pkg Danstar Belle Saison Slurry Yeast 11 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 12 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 13 -
50,00 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 14 0,0 IBUs




Mesking i utgangspunktet på 67 grader til det meste av sukkeret er omdannet, så opp til 78 grader i 5-10 minutter. vasker ut med 7 liter varmt vann (i følge kollega, litt for lite - burde vært 14 liter

refractormeteravlesning
0920 4P 60' tempen synker når malten has i meskekaret
0930 5P 64'
0945 7P 67'
1000 9P 67'
1015 10P 67'
1030 10,5P 67
1045 11P 67' satt opp temp til 72'
1115 11,5P 72' satt temp på 78'
1130 12 P 78'
1140 preboil 11P 58liter
1155 boil
1330 avkjølt, OG 14 51 liter

090814 målt FG 1006 på dunk 1, den andre var på 1010, tappet om og tilsatt 50 g citra til hver dunk
dunken med 1006 ble satt kjøligere (18 grader) og flasket etter ei uke. dun 2 fikk samme behandling, men på tank.


OG 14 P (spot on) 51 liter


IBU 29


OG 14 P 1058, FG endte på 1006 eller 1,5 P noe som gir ca 7% m 4g sukker pr liter for karbonering.



Kapsellabel

Flaskelabel







søndag 27. juli 2014

Westvleteren XII #55

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 2. juli 2014
Dette er ett forsøk på å klone verdens beste øl, Westvleteren XII.
I tillegg har jeg nå startet med å tilsette Brewers Clarex, kjøpt hos Ølbrygging.no som gir glutenfritt øl.

Westvleteren XII #55

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
16,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 82,9 %
1,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 5,0 %
0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 2,5 %
0,40 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 4 2,0 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 5 1,3 %
0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 6 1,3 %
1,00 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 7 5,0 %
81,20 g Northern Brewer [8,70 %] - Boil 90,0 min Hop 8 29,0 IBUs
67,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 15,0 min Hop 9 3,2 IBUs
60,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 15,0 min Hop 10 5,1 IBUs
2,0 pkg Danstar belle saison (http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast #) Yeast 11 -

Tilsatt 70 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader

Bryggenotater
Mesket kun med pilsnermalt første timen
09:30 6P 66'
10:00 10P 66'
10:15 11,5P
10:30 12P tilsatt spesialmalt, temp justert opp til 67'
11:00 14P 67'
11:15 15P temp satt opp til 77'
12:00 16P, har holdt 77' i ca 10 minutter
skyller med 10 l varm vann
Preboil 15P 59 liter
OG 19 etter 90 minutters kok :-)

10.07 målt 1010 Oech.
15.07 målt 1005 oech
tappet m 4 g sukker pr liter

10,8%



Veiing og knusing av malt

Utstyret er på plass og klargjort

Innmesking av pilsnermalten


Temperaturkontroll

Vaskemaskinpumpe for sirkulasjon

Kobling på varmtvannsberederen

Spesialmalt tilsettes etter en time med mesking av pilsnermalten

Rehydrering av gjær, må gjøres i rent vann for å få flest levende gjærceller

Klargjøring av kjøleren






Nyter utsikten til hagen gjennom drueranken, vitis schuyler

Avlesing underveis i meskingen

Rester etter ferdig mesking

Koking

Avkjøling



Batch nr 55 er på dunk :-)

Koking i 90 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 37


OG 19 P , FG 1,4 P . 50 liter.

Ølet ble tappet om og satt kjølig noen dager før flasking
Flasket med 4 gram sukker pr liter