Brygget 4. august 2014
Bærturstout #57 er ett eksperiment som går ut på å tilsette ville bær til gjærende øl.
Det å tilsette bær/frukt kan være litt risikabelt pga villgjær som finnes naturlig på frukt og bær.
Jeg har valgt å tilsette bringebær i en dunk og blåbær i den andre dunken.
Både bringebær og blåbær ligger i fryseren, og tilsettes halvtinet.
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
11,00 kg | Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) | Grain | 1 | 71,0 % |
1,40 kg | Pale chocholate malt (120,0 EBC) | Grain | 2 | 9,0 % |
1,10 kg | Oats, Flaked (2,0 EBC) | Grain | 3 | 7,1 % |
0,70 kg | Roasted Barley (591,0 EBC) | Grain | 4 | 4,5 % |
0,60 kg | Rye Malt (9,3 EBC) | Grain | 5 | 3,9 % |
0,30 kg | Chrystal 150 (150,0 EBC) | Grain | 6 | 1,9 % |
0,20 kg | Chocolate Malt (886,5 EBC) | Grain | 7 | 1,3 % |
0,20 kg | Smoked Malt (17,7 EBC) | Grain | 8 | 1,3 % |
66,00 g | Stella [13,00 %] - Boil 60,0 min | Hop | 9 | 40,8 IBUs |
2,0 pkg | Danstar Belle Saison Slurry | Yeast | 10 | - |
1,04 g | BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) | Fining | 11 | - |
2,00 Items | Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) | Other | 12 | - |
Omtapping |
Blåbær tilsatt |
Refraktometer avlesing
1445 6P 67'
1515 8P 67' spesialmalt tilsatt
1545 11P 67'
1615 12P 67' satt opp til 76'
1700 13P 76
preboil 13,5P 61liter, koker ned 3 liter før humletilsetting
1745 58 liter, humla suser oppi
og 14,5P 52 liter
090814 målt 1012 på begge dunkene, tappet om
dunk 1 tilsatt 2,4 kg blåbær - nesten helt tint fra fryser
dunk 2 tilsatt 2,2 kg villbringebær -nesten helt tint fra fryser
silt av 16.08.14 og satt i ølbua - 17'
Flasking av bringebær |
Flasking av blåbær |
bringebærstout flasket 25.08.14, blåbærstouten flasket 28.08.14 - begge med 3 g demerarasukker
i hht matvaretabellen.no :
Bringebær inneholder 3,2 g sukker pr 100 g=71 g tilsatt - utgjør 0,2% alkohol
Blåbær inneholder 7,2 g sukker pr 100 g= 172 g tilsatt sukker utgjør 0,5% alkohol
Setter alkoholstyrke på begge til 7% for å gjøre det enkelt
FG 1010 - forhåpentligvis unngår jeg villgjær og ingen flaskebomber :-)
IBU 41
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.OG 14,5 1059, FG 1010 oec.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar