søndag 27. juli 2014

Westvleteren XII #55

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 2. juli 2014
Dette er ett forsøk på å klone verdens beste øl, Westvleteren XII.
I tillegg har jeg nå startet med å tilsette Brewers Clarex, kjøpt hos Ølbrygging.no som gir glutenfritt øl.

Westvleteren XII #55

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
16,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 82,9 %
1,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 5,0 %
0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 2,5 %
0,40 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 4 2,0 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 5 1,3 %
0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 6 1,3 %
1,00 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 7 5,0 %
81,20 g Northern Brewer [8,70 %] - Boil 90,0 min Hop 8 29,0 IBUs
67,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 15,0 min Hop 9 3,2 IBUs
60,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 15,0 min Hop 10 5,1 IBUs
2,0 pkg Danstar belle saison (http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast #) Yeast 11 -

Tilsatt 70 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader

Bryggenotater
Mesket kun med pilsnermalt første timen
09:30 6P 66'
10:00 10P 66'
10:15 11,5P
10:30 12P tilsatt spesialmalt, temp justert opp til 67'
11:00 14P 67'
11:15 15P temp satt opp til 77'
12:00 16P, har holdt 77' i ca 10 minutter
skyller med 10 l varm vann
Preboil 15P 59 liter
OG 19 etter 90 minutters kok :-)

10.07 målt 1010 Oech.
15.07 målt 1005 oech
tappet m 4 g sukker pr liter

10,8%



Veiing og knusing av malt

Utstyret er på plass og klargjort

Innmesking av pilsnermalten


Temperaturkontroll

Vaskemaskinpumpe for sirkulasjon

Kobling på varmtvannsberederen

Spesialmalt tilsettes etter en time med mesking av pilsnermalten

Rehydrering av gjær, må gjøres i rent vann for å få flest levende gjærceller

Klargjøring av kjøleren






Nyter utsikten til hagen gjennom drueranken, vitis schuyler

Avlesing underveis i meskingen

Rester etter ferdig mesking

Koking

Avkjøling



Batch nr 55 er på dunk :-)

Koking i 90 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 37


OG 19 P , FG 1,4 P . 50 liter.

Ølet ble tappet om og satt kjølig noen dager før flasking
Flasket med 4 gram sukker pr liter








Pale lemongrass #54

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 24. juni 2014
Ønsker å lage ett øl som er lettdrikkelig i sommervarmen, ikke for mye bitterhet og frisk i smaken.
I tillegg har jeg nå startet med å tilsette Brewers Clarex, kjøpt hos Ølbrygging.no som gir glutenfritt øl.

Pale lemongrass #54


Ingredienser:
11,00 kgPilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC)Grain191,7 %
1,00 kgPale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)Grain28,3 %
30,00 gCitra [14,00 %] - Boil 60,0 minHop321,6 IBUs
100,00 gLemongrass (Boil 1,0 mins)Spice4-
30,00 gCitra [14,00 %] - Steep/Whirlpool 2,0 minHop50,9 IBUs
2,0 pkgBelgian Wit Ale (White Labs #WLP400) [35,49 ml]Yeast6-
1,04 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining7-
2,08 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other8-
40,00 gCitra [14,00 %] - Dry Hop 0,0 DaysHop90,0 IBUs
40,00 gSorachi Ace [12,00 %] - Dry Hop 0,0 DaysHop100,0 IBUs


Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 67 grader

avlesing
09:35  5P
10:10 9P
10:30 10P 67'
11:00 10,5 78'
preboil 10,6 P
boil 11:35-12:35
OG 12 P




Malt veies og knuses






Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme



Koking og avkjøling ferdig, tapper over på bøttene



Batch nr 54 er på dunk :-)

Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 22


OG 12 P , FG forventet 2,5 P . 50 liter.

Ølet ble tappet om til ny smalere dunk som går i kjøleskapet og det ble kjølt ned til ca 0 grader for å få mest mulig utfelling, tappet over i Corneliusfat og karbonerte med CO2. Fikk noen småflasker til overs, karbonerte disse med sukker og ga dem vekk til en med glutenallergi
Ølet ble en suksess, frisk smak av sitrus. Første fat ble tømt 3 uker etter brygging.




fredag 25. april 2014

Kölsch/Pils #53

Brygget 10. april 2014 som batch nr 2 denne dagen.
Lager en lys pils vørter som jeg splitter i 2. en dunk med pilsgjær WLP 802 og en dunk med WLP 007 gjær

Kölsch/pils #53 


Oppskrift: 
13,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 96,3 %
0,50 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3,7 %
35,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 24,1 IBUs
50,00 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 4 3,9 IBUs
40,00 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 5 1,3 IBUs
1,0 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 6 -
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 7 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 8 -
Andre tilsettninger:
Servomyces
Gjær:
WLP 802 og WLP 007

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader

Bryggenotater:
Start mesk kl. 13:30
13:45 6 Plato
14:05 8,5 Plato
14:20 10 Plato
14:30 10,5 Plato satt temp på 78, hatt oppi 2 ekstra elementer
15:00 11 Plato 73'
Preboil 11,5 Plato 58l
Start kok 15:40
OG 14,5 Plato

Kölsch bøtta gjærer på 16-17 grader med WLP 007 fram til 24.04.14, foreløpig FG 1016
tappet om og satt i bua på 10 grader (skal stå i 14 dager)
Pilsbøtta ble tilsatt WLP802 CZECH BUDEJOVICE LAGER YEAST Denne gjærer på 10 grader, ble satt varm litt over ett døgn ca 10 dager etter start. Satt kaldt igjen for utgjæring.


Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme

Fosskoking
Koking i 60 minutter med humletilsetting på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

Instagrambilde fra bryggedagen

Batch nr 53 er på dunk :-)
IBU 29
OG 14,5 Plato (1059 Oechsel) 49 liter 
Kölsch FG 3,8 Plato (1015 Oechsel)
Pils FG 3 Plato (1012 Oechsel)



Kölshen skal på flasker, pilsen på fat

Pilsen er nesten ferdig utgjæret, FG 1012
Kegging av pils