fredag 25. april 2014

Blond #51

Brygget 6. mars 2014 sammen med Rune Gjeruldsen.
Denne blonden skal drikkes på en sammenkomst med jobben i juni :-)

Blond #51 - Kos på Groos oppskrift

Oppskrift: 
Malt Type Type # %/IBU
12,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 90,0 %
1,34 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 2 10,0 %
50,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 34,5 IBUs
50,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 4 0,0 IBUs
50,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 5 0,0 IBUs
50,00 g Saaz [3,20 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
2,0 pkg Belgian Wit Ale (White Labs #WLP400) [35,49 ml] Yeast 7 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 8 -

Andre tilsettninger:
Servomyces
Gjær:
WLP 400

Jeg måler vørter
Rune Gjeruldsen, co brygger








Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 67 grader

Start mesking 09:00
kl. 09:20 5,5 Plato
kl. 09:40 9 Plato
kl. 10:00 10 Plato
Hever temperatur til 78 grader og holder temperaturen der i 5 minutter
Før koking og etter skylling m 6,5 liter vann, så har vi  58 liter i gryta som holder 11,5 Plato
Koking starter 11:25
OG 13,1 49 liter

Småfuktig vær på bryggedagen

Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon
STC-1000 tempkontroller

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme

Fosskoking
Koking i 60 minutter med humletilsetting på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.
Avkjøling og sirkulasjon

Batch nr 51 er på dunk :-)
IBU 34
OG 13,1 Plato (1053 Oechsel) 49 liter 
FG 2,6 Plato (1010 Oechsel)
Refractometer avlesing, OG spot on






onsdag 5. mars 2014

Saison med eikechips

Jeg laget en saison i desember 2013, hvor jeg tappet over 11 liter ferdiggjæret øl i en glassdunk.


I denne glassdunken tilsatte jeg amerikansk eikechips (en liten neve). Dunken ble satt kaldt og har stått i nesten 3 måneder.
Jeg tappet om for å flaske, smaken var foreløpig kjempegod. Jeg tilsatte 4g demerarasukker pr liter, 1 dl Bache Gabrielsen XO Cognac samt litt fersk gjær.

Denne kommer til å bli en av de beste :-)

mandag 24. februar 2014

Wit #50

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 19. feb 2014 som brygg nr 2 denne dagen. Startet dagen med å brygge APA

Wit #50


Malt:
Pilsner 2 rad             6,2 kg
Hvete umaltet           6,2 kg
Lys spraymalt              2 kg


Humle:
Amarillo 11,9% 35g 60 minutter, jeg brukte Amarilloen fra Whirlpool på APA

Andre tilsettninger:
Pomeranskall 56g kokes i 5 minutter
Knust koriander 50g kokes i 5 minutter
servomyces
Gjær:
WLP 400

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 63 grader

15 min etter omrøring utenfor meskekare 3 P
30 min etter omrøring utenfor meskekare 4,5 P
35 min, setter temp til 65'
65' etter 15 min 5 P
satte opp temperaturen til 66' etter 49 minutt
50 min etter omrøring utenfor meskekare 5 P rørt i mesken
60 min etter omrøring utenfor meskekare 6 P rørt i mesken
64 min skrudd opp til 67' rørt i mesken
75 min etter omrøring utenfor meskekare 6 P
setter temp til 72
skylte m 6 liter varmt vann, målte 6,5 P
tilsatt 1 kg spraymalt løst i ,7 l vann -> 8 P
tilsatt 1 kg spraymalt løst i ,7 l vann -> 9,5 P 62 liter
kokt ned en times tid til 58 liter 11 P

Denne Witen holdt på å gå adundas, tror ikke jeg har fått knust hvete kornene bra nok, hadde i tillegg biller i hveten - bugwit :-)
Jeg hadde heldigvis spraymalt liggende hjemme, slik at jeg fikk opp OG noen knepp.


Malt veies og knuses




Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme



Koking og avkjøling ferdig, tapper over på bøttene


Batch nr 50 er på dunk :-)

Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 19


OG 12,5 P , FG forventet 3-4 P . 49 liter