torsdag 13. februar 2014

Gambrinus Pilsner

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Pilsner Gambrinus #47

Denne er ett forsøk på å klone en veldig god pils jeg smakte i Praha, Gambrinus pils.

Malt:
Pilsner 2 rad              14 kg
Maris Otter            1,07 kg
Cara pils                0,79 kg
Biscuit                     0,4 kg
Munich                  0,06 kg

Humle:
Saaz 3,2% 170 g  60 minutter
Saaz 3,2% 100 g 30 minutter
Saaz 3,2% 15 g 15 minutter
Saaz 3,2% 37 g 0 minutter

Andre tilsettninger:
servomyces
Gjær:
SafLager West European Lager S-23

Startet mesking på 64' og gikk opp til 65' etter 20 minutter. holdt 65' i 30 min, eller sånn ca til refractometeret viste 14-15 Plato.
Temperaturen ble skrudd opp til 78' og holdt der ca 5 minutter


Malt veies og knuses

62 l vann varmes i bryggekjelen, og meskerøret settes oppi. Malt og gresskar fordeles jamt.


Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 37
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG målt til 16,2 Plato eller 1066 oechsel, jeg endte opp med 44 liter ferdig vørter

Erfaringer: Gjæren var lite flokkulerende, skal ikke bruke den neste gang.
Smak: etter 1 mnd på flaske, smaker høgg. 2 mnd på flaske :-)
 NB! feil glass

3 mnd på flaske, den ble veldig god





StoutNils

Oppskriftene er basert på ca 50 liter og er egentlig en kopi av st. Hans stouten jeg laget st. Hans 2012

StoutNils #48


Malt:
Pilsner 2 rad              5 kg
Maris Otter               6 kg
Havregryn, store        1 kg
Pale chocolate           1 kg
Roasted Barley       0,7 kg
Smoked malt          0,7 kg
rug                          0,5 kg

Humle:
Stella 13% 50 g  60 minutter
Hallertauer Mittelfruh 4% 44 g 60 minutter

Andre tilsettninger:
servomyces
Gjær:
Danstar Belle Saison slurry

Startet mesking på 65' og gikk opp til 67' etter 15 minutter. holdt 67' i 40 min.
Leste av refractormeter jamt
15 min 10 plato 65'
30 min 12 plato 67'
45 min 13 plato 67'
Temperaturen ble skrudd opp til 74' og holdt der ca 5 minutter
Preboil refractormeter 13 plato, 58 liter
etter koking 14,2 Plato 53 liter


Malt veies og knuses

65 l vann varmes i bryggekjelen, og meskerøret settes oppi. 


Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 40
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG 14,2 1058, FG 1011 oec.

Erfaringer: Gjæren er veldig bra, legger seg godt på bunnen
Smak: Etter 1 mnd på flaske, smaker bra :-) Denne blir nok kjempegod over tid


11 liter av StoutNils ble etter gjæring tappet over i glassdunk og tilsatt amerikanske eikechips.
Dette stod kaldt i 2 måneder og ble tappet om for flasking. 2,5g demerarasukker, litt fersk gjær samt en liten flaske glenfiddich singlemalt 5cl ble tilsatt og flasket.
Smaken foreløpig er topp :-)



fredag 31. mai 2013

Rabarbracider 2013

Rabarbracider høres kanskje litt rart ut, men den jeg laget i fjor, ble veldig god.

Jeg har tidligere lagt mye vin på rabarbra med stort sett gode resultater. Vinlegging er litt passè for meg nå, så nå går det stort sett i ølbrygging og litt ciderproduksjon.





Rabarbraen som du høster i mai er veldig saftig og mør. Når st. Hans nærmer seg, blir den mer og mer trevlete, dvs fiberstrukturen blir hardere og vanskeligere å kjøre gjennom en saftsentrifuge. I tillegg så øker innholdet av oksalsyre i rabarbraen utover sommeren, for mye oksalsyre kan gi nyrestein.

I hagen min har jeg anlagt en liten rabarbraplantasje, 5 store røtter gir masse rabarbra.
Jeg høstet inn rett over 20 kg rabarbra, skyllet den, og kjørte den gjennom saftsentrifugen som jeg fikk av min snille kone i fjor.

 Utbyttet ble 18 liter knallsur råsaft, oechselvekta viste 1012. 
Sukkerinnholdet er ikke så veldig mye å skryte av, jeg vil helst ha cideren opp i 1050 på oechselvekta.

Trikset er da å tilsette sukker og spraymalt til ønsket oechselvekt oppnås. Jeg kokte opp 1,4 kg lys spraymalt, 1 kg raffinert sukker og 400 g rørsukker. 

Dette ble avkjølt og tilsatt råsaften sammen med noen liter vann. Gjæringsbøtta. Rent sukker vil bli bli spist opp av gjæren, samt det meste av spraymalten. Spraymalten inneholder en del lange sukkermolekyler som gjæren ikke klarer å spise, dette gir da forhåpentligvis en passe restsødme med FG rundt 1008.

Jeg tilsatte ca 13 g kalkpulver for å nøytralisere eventuell oksalsyre.
Gjæren jeg bruker på cider er  WLP 775, Engelsk cider gjær. Gjær og en knivsodd Servomyces ble tilsatt.


16.06.2013 Ved flasking tilsatte jeg 3 strøkne teskjeer med Steviaekstrakt for å få en litt søtere smak på cideren uten at den medfører ekstra gjæring. Cideren står nå til ettergjæring på flasker, og skal etterpå lagres i noen måneder - ca 6 måneder.