onsdag 23. desember 2015

RIS #77

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

RIS #77 Russian Imperial Stout brygget 14. oktober 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
17,00 kgPale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)Grain170,8 %
3,00 kgPilsner (Weyermann) (3,3 EBC)Grain212,5 %
1,50 kgChocolate Malt (886,5 EBC)Grain36,3 %
1,40 kgRoasted Barley (591,0 EBC)Grain45,8 %
1,10 kgPale chrystal (75,0 EBC)Grain54,6 %
210,00 gAmarillo [8,50 %] - Boil 60,0 minHop657,4 IBUs
50,00 gLakrisrot (Boil 6,0 mins)Spice7-
2,0 pkgNottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 ml]Yeast8-
2,00 ItemsYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other9-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 25,453 Plato
Est Final Gravity: 7,703 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 10,5 %
Bitterness: 57,4 IBUs
Est Color: 108,0 EBC
Measured Original Gravity: 22,000 Plato
Measured Final Gravity: 5,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 9,7 %
Calories: 911,1 kcal/l

Manuell styring på Speidelen 
Dobbelmesk - skyll med 10-12 liter vann mellom hvert trinn
innmesk 38 grader
mesk 66 grader, første 12 kg ble mesket i 2 timer, litt lenge
andre runde mesket på 66 grader i 90 minutter, hevet til 78 grader i 10 minutter utvask og kok

tilsatte en kvar kg mørk praymalt som jeg hadde liggende

humle tilsatt direkte i karet, lakrisrot i humlepose

whirlpoolet godt etter kok - humla lå stort sett i bunnen av karet v tømming

25 liter i hver bøtte, stormgjæret voldsomt mandag kveld(dagen etter brygging) og natt til tirsdag
det kom ut 4 liter av hver bøtte (skum) shit happens
neste gang fordeles batchen på 3 bøtter 






IBU 57
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%
Smak og aroma ved tapping lover bra.
Tappet denne RISen på 0,33 flasker iogmed at den er nokså sterk, brukte 2g sukker pr liter.
Foreløpig pr desember 2015 er smaken helt topp, det mangler litt kullsyre - håper den kommer etterhvert.
Januar 2016 - ser ikke ut til at det blir noe særlig kullsyre i denne - men smaken er god





Flaskelabel





Humlesus #76

Humlesus #76, andre forsøk på å lage lettøl. Har juster oppskriften for å ha mer restsødme.


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
10,57 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
2,00 kgCara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)Grain243,5 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)Grain321,7 %
0,85 kgPale Malt (2 Row) US (3,9 EBC)Grain418,5 %
0,15 kgVienna Malt (6,9 EBC)Grain53,3 %
0,60 kgMaltodextrin (5,9 EBC)Sugar613,0 %
20,00 gAmarillo [9,20 %] - Boil 30,0 minHop711,0 IBUs
100,00 gCascade [5,50 %] - Boil 2,0 minHop83,6 IBUs
1,0 pkgSafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml]Yeast9-
0,80 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining10-
1,60 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other11-
100,00 gCascade [5,50 %] - Dry Hop 2,0 DaysHop120,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 6,659 Plato
Est Final Gravity: 2,635 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 2,1 %
Bitterness: 14,6 IBUs
Est Color: 27,1 EBC
Measured Original Gravity: 3,200 Plato
Measured Final Gravity: 1,200 Plato
Actual Alcohol by Vol: 1,0 %
Calories: 111,9 kcal/l
 
innmesk 38 grader
mesk 66 grader i ca 40 miunutter
ingen utmesk eller skylling
hadde humle rett oppi karet uten sil
wirlpoolet godt etter kok, funket som bare det -det lå igjen en dunge humle i bunnen v tapping til motstrømskjøleren.
målt 3,2 P 1013 Oechsel
16.09.15 målt til 1005, 50g humle tilsatt i humlepose
17.09.15 satt i kjøleskap

vurderer sterkt å tilsette maltodextrin, kjøpt hos ølbrygging, da jeg tror det blir litt "tørt"
får smake når jeg skal flaske

tilsatte 300 g maltodextrine i hver dunk ved tapping 








Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)


Denne humlesusen ble bedre enn den forrige, smakte best den som jeg flasket i forhold til den som var på fat










Salty kiss #75

Min Salty Kiss #75 er en klone fra Magic Rock Brewing Company, brygget 12. august 2015

.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,21 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
10,57 gTilsett sukkerlake - Salt (Mash 60,0 mins)Flavor2-
5,50 kgPilsen (BestMälz) (3,0 EBC)Grain347,0 %
4,50 kgWheat Malt, Bel (3,9 EBC)Grain438,5 %
1,70 kgAcidulated (BestMälz) (3,0 EBC)Grain514,5 %
30,00 gCascade [6,60 %] - Boil 60,0 minHop610,1 IBUs
63,19 gCascade [6,60 %] - Boil 10,0 minHop77,7 IBUs
1188,77 gStikkelsbær (Boil 0,0 mins)Flavor8-
100,38 gTindbær (Boil 0,0 mins)Spice9-
1,0 pkgNottingham Ale Yeast (White Labs #WLP039) [35,49 ml]Yeast10-
2,64 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other11-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 12,971 Plato
Est Final Gravity: 2,284 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,8 %
Bitterness: 17,7 IBUs
Est Color: 6,5 EBC
Measured Original Gravity: 13,000 Plato
Measured Final Gravity: 4,500 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5 %
Calories: 503,3 kcal/l 
Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
InnmeskAdd 55,50 l of water and heat to 38,0 C over 0 min38,0 C0 min
1. StegHeat to 52,0 C over 0 min52,0 C0 min
2. StegHeat to 63,0 C over 0 min63,0 C25 min
3. StegHeat to 72,0 C over 0 min72,0 C35 min
5. StegHeat to 78,0 C over 0 min78,0 C0 min
4. StegHeat to 78,0 C over 0 min78,0 C15 min


Mesk etter Speidel sitt standardprogram som var forhåndsprogrammert.





Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)

Denne ble veldig god etter å ha stått ett par 4 uker på flaske.
Smaker litt av stikkelsbær og tindbær, litt tørr og en liten tøtsj av salt i etterkant