onsdag 23. desember 2015

Salty kiss #75

Min Salty Kiss #75 er en klone fra Magic Rock Brewing Company, brygget 12. august 2015

.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,21 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
10,57 gTilsett sukkerlake - Salt (Mash 60,0 mins)Flavor2-
5,50 kgPilsen (BestMälz) (3,0 EBC)Grain347,0 %
4,50 kgWheat Malt, Bel (3,9 EBC)Grain438,5 %
1,70 kgAcidulated (BestMälz) (3,0 EBC)Grain514,5 %
30,00 gCascade [6,60 %] - Boil 60,0 minHop610,1 IBUs
63,19 gCascade [6,60 %] - Boil 10,0 minHop77,7 IBUs
1188,77 gStikkelsbær (Boil 0,0 mins)Flavor8-
100,38 gTindbær (Boil 0,0 mins)Spice9-
1,0 pkgNottingham Ale Yeast (White Labs #WLP039) [35,49 ml]Yeast10-
2,64 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other11-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 12,971 Plato
Est Final Gravity: 2,284 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,8 %
Bitterness: 17,7 IBUs
Est Color: 6,5 EBC
Measured Original Gravity: 13,000 Plato
Measured Final Gravity: 4,500 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5 %
Calories: 503,3 kcal/l 
Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
InnmeskAdd 55,50 l of water and heat to 38,0 C over 0 min38,0 C0 min
1. StegHeat to 52,0 C over 0 min52,0 C0 min
2. StegHeat to 63,0 C over 0 min63,0 C25 min
3. StegHeat to 72,0 C over 0 min72,0 C35 min
5. StegHeat to 78,0 C over 0 min78,0 C0 min
4. StegHeat to 78,0 C over 0 min78,0 C15 min


Mesk etter Speidel sitt standardprogram som var forhåndsprogrammert.





Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)

Denne ble veldig god etter å ha stått ett par 4 uker på flaske.
Smaker litt av stikkelsbær og tindbær, litt tørr og en liten tøtsj av salt i etterkant









God Jul #73

Oppskriftene er basert på ca 50 liter og er en tilnærmet klone av Nøgne Ø sin God Jul

God Jul #73 ble brygget 9. juli 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
10,57 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
5,50 kgMunich (BestMälz) (15,0 EBC)Grain240,6 %
5,50 kgPilsner (Weyermann) (3,3 EBC)Grain340,6 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)Grain47,4 %
0,35 kgChocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8 EBC)Grain52,6 %
0,20 kgBlack Malt (Thomas Fawcett) (1300,2 EBC)Grain61,5 %
1,00 kgCorn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC)Sugar77,4 %
35,00 gChinook [13,00 %] - Boil 60,0 minHop820,7 IBUs
30,00 gCentennial [10,00 %] - Boil 15,0 minHop96,8 IBUs
20,00 gColumbus (Tomahawk) [14,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 minHop106,4 IBUs
1,0 pkgDry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml]Yeast11-
2,11 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other12-
2,11 gBrewers clarex (Primary 0,0 mins)Spice13-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 16,510 Plato
Est Final Gravity: 2,738 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 7,6 %
Bitterness: 33,8 IBUs
Est Color: 57,9 EBC
Measured Original Gravity: 18,000 Plato
Measured Final Gravity: 5,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 8 %
Calories: 722,7 kcal/l 

For å oppnå ønsket Plato, tilsatte jeg dextrose(druesukker)

Jeg kom opp på 18 P, gjæret i 3 uker og endte på 1020 - 5 P

Ser litt lys ut, litt mer svartmalt neste gang 

Meskestart



IBU 40
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 80%

Tappet på flasker med 2g sukker pr liter, erfaringen min tilsier:

Mørk øl ettergjærer på flaska, så tar gjæren en pause og fortsetter, de gangene jeg har bruktr 4 gram sukker på mørkt øl, så kommer det ofte en skumfontene opp av flaska, gjerne ett år etter flasking.
Benytter derfor standard 2g sukker på mørkt øl på liter.


Smaken på God Jul ble som forventet, rund, mørk og god









fredag 27. november 2015

StoutNils #81

Oppskriftene er basert på ca 50 liter.

StoutNils #81 brygget 4. november 2015

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
12,00 kgPale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)Grain172,7 %
1,20 kgPale chocolate (600,0 EBC)Grain27,3 %
1,10 kgOats, Flaked (2,0 EBC)Grain36,7 %
0,80 kgSmoked Malt (17,7 EBC)Grain44,8 %
0,60 kgRye Malt (9,3 EBC)Grain53,6 %
0,50 kgRoasted Barley (591,0 EBC)Grain63,0 %
0,30 kgChrystal 150 (150,0 EBC)Grain71,8 %
70,00 gGalaxy [12,30 %] - Boil 60,0 minHop839,7 IBUs
2,75 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining9-
2,0 pkgNottingham Ale Yeast (White Labs #WLP039) [35,49 ml]Yeast10-
2,75 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other11-
1,04 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining12-
2,00 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other13-





Gravity, Alcohol Content and Color

Kjører dobbeltmesk
varmer opp 55 liter vann til 38 grader, har oppi ca halvparten av malten og kjører opp til 65 grader - mesker 1 time
skyller med 6 liter vann
mesker resten av malten i en tim på 65 grader, skrur opp til 78 grader og mesker 10-15 minutter
glemte å ha oppi protaflock i denne :-(

OG 18 Plato (1074) FG 4 Plato (1015) flasket23. og 24 nov 2015 nov m 3 gram sukker pr liter

Meskestart



IBU 40
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram. )
Effektivitet målt til 74%
Smak og aroma ved tapping lover bra. Skulle egentlig hatt oppi avkok av lakrisrot v tapping, det glemte jeg.
Januar 2016 - smaker bra, kunne vært litt mer røyksmak og selvfølgelig lakrisrota jeg glemte.
Karboneringen har enda litt å gå på, men er vesentlig bedre enn RISen #77