tirsdag 4. november 2014

Ingefærøl #60

Brygget 25. oktober 2014.


Ingefærøl #60


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,74 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
10,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 95,2 %
0,50 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 3 4,8 %
20,00 g Northern Brewer [8,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 9,4 IBUs
200,00 g Ginger Root (Boil 12,0 mins) Herb 5 -
20,00 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 6 0,7 IBUs
2,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 7 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 8 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 9 -
40,00 g Ginger Root (Secondary 5,0 days) Herb 10 -

Ingefær


Tilsatt 60 liter varmt vann i berederen, mesketemp 65 grader, oppvarming på slutten til 78 grader
måler med refractometer underveis.
Skyller med 12 liter vann, mer enn det jeg har brukt å gjøre tidligere - håper å oppnå større utbytte.
I følge BeerSmith, så fikk jeg ett utbytte på 74,4% :-)
Ferdig skivet ingefær

Bøttene gjærer på ca 20' i lufttemp. WLP 007 . Etter 7 døgn, koker jeg opp skivet ingefær i ett par tre dl vann. koker i 3 minutter. Vannet fordeler jeg på de 2 gjæringsbøttene - håper det ikke setter for skarp ingefærsmak :-)

Koking av ingefær til "tørrhumling"

Batch nr 60 er på dunk :-)
IBU 10
OG 12 Plato (1048 Oechsel) 50 liter 
 FG 2,5 Plato (1010 Oechsel) 48 liter


4. nov, liten aktivitet i gjærlåsen. Setter begge dunkene kjølig (ca 12 grader i matbua)
Flasking om ett par tre dager
Korketikett

Flaskeetikett

Flasking av ingefærøl

Etikett påsatt



fredag 12. september 2014

Kölsch #59

Brygget 31. august 2014.


Kölsch #59


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,74 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
13,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 94,9 %
0,70 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3 5,1 %
35,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 23,9 IBUs
50,00 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 5 3,9 IBUs
40,00 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 6 1,2 IBUs
2,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 7 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 8 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 9 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader, oppvarming på slutten til 78 grader
måler med refractometer underveis.

Kölsch bøttene gjærer står direkte på kjellergulvet for ikke å få for høy temp. 19-20' i lufttemp. WLP 007 . Den ene bøtta tilsettes 2,4 kg villbringebær.


Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme


Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.Koking i 60 minutter med humletilsetting på gitt tid.


Batch nr 59 er på dunk :-)
IBU 29
OG 13 Plato (1053 Oechsel) 51 liter 
FG 3,6 Plato (1014 Oechsel)




Kölshen i begge varianter skal kunstig karboneres og flaskes.

Kegging av kölsch
Jeg har gått til anskaffelse av beergun fra Blichmann så nå skal ølet karboneres på fat og så tappes på flasker :-)
Ølet blir tappet om til en smalere dunk som settes i kjøleskap på ca 0'
Når ølet har stått ett par dager, felles det meste av gjæren ut og jeg tapper over på Corneliusfat
Fra fat kobler jeg til beergun, fyller og korker flaskene.
Gleder meg til å prøve :-)


IPA single hop Citra #58

Brygget 30. august 2014.


IPA single hop Citra #58 


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,74 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
11,77 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 2 76,1 %
2,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 3 12,9 %
1,40 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 4 9,0 %
0,30 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 5 1,9 %
70,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 45,1 IBUs
25,00 g Citra [14,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 8,0 IBUs
25,00 g Citra [14,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,2 IBUs
2,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 9 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 10 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 11 -
50,00 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader

Bryggenotater:
refractometeravlesning
11:45 9P
12:00 10P
12:30 12P satt opp temp til 78
13:45 preboil 13P 56 liter
OG 14 P 50 liter

Begge dunkene gjærer på ca 20'

Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme

Fosskoking
Koking i 60 minutter med humletilsetting på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.


Batch nr 58 er på dunk :-)
IBU 56
OG 14 Plato (1057 Oechsel) 50 liter 
 FG 4 Plato (1016 Oechsel)



Jeg har gått til anskaffelse av beergun fra Blichmann så nå skal ølet karboneres på fat og så tappes på flasker :-)
Ølet blir tappet om til en smalere dunk som settes i kjøleskap på ca 0'
Når ølet har stått ett par dager, felles det meste av gjæren ut og jeg tapper over på Corneliusfat
Fra fat kobler jeg til beergun, fyller og korker flaskene.
Gleder meg til å prøve :-)

Den ene dunken ble tanket i går 14. sept 19 liter og jeg satte på  2 BAR trykk i 5 minutter mens jeg rullet fatet på gulvet. Tipper øllet holdt ca 3 grader. Resten av dunken tenkte jeg å ha over i dunk nr 2 som stod klar til nedkjøling. Fikk sjokk når jeg åpnet lokket, da så det slik ut.


Sannsynligvis så har det kommet oppi bakterier ved omstikking - 25 liter IPA gikk rett i vasken :-(

Jeg vasket bøtte godt og tilsatte sterk Starsan løsning. Håper det går bra neste gang jeg bruker denne bøtta.