fredag 25. april 2014

Special Holiday Ale #52

Brygget 10. april 2014.
Dette brygget er ett forsøk på å klone Nøgne-Ø sin Special Holiday Ale




Special Holiday Ale #52

Oppskrift: 

Vekt Malt/Humle Type # %/IBU
13,74 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
0,19 kg Kastanjer (0,0 EBC) Adjunct 2 1,0 %
9,88 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 3 52,0 %
4,75 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 25,0 %
1,90 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 5 10,0 %
1,14 kg Chrystal 150 (150,0 EBC) Grain 6 6,0 %
0,76 kg Oats, Malted (2,0 EBC) Grain 7 4,0 %
0,19 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 8 1,0 %
0,09 kg Pale chocholate malt (120,0 EBC) Grain 9 0,5 %
0,09 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 10 0,5 %
76,00 g Citra [14,00 %] - Boil 90,0 min Hop 11 50,2 IBUs
20,00 g Einerbær (Boil 1,0 mins) Spice 12 -
20,00 g Salvie, hvit (Boil 1,0 mins) Spice 13 -
15,00 g Karve (Boil 1,0 mins) Spice 14 -
25,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 15 0,0 IBUs
Andre tilsettninger:



Servomyces
Gjær: WLP 007

Oppmåling og knusing av malt

Fylling av maltrøret, RIMS er på

Mesking, kastanjene sees godt
Special Holiday Ale er ett krydret øl med mange gode smaker.
Hvit salvie fra California, kastansjer fra Michigan, karve og humle gir fantastisk mye smak og aroma.

Hvit salvie var ikke vanskelig å få tak i, tips fra kollega Magne ga meg en god lenke Ebay
Når det gjelder salvie, så må man ikke benytte feil type - muskat salvie har nokså lik virkning som LSD.
Kastanjer fra Michigan har jeg ikke fått tak i. Jeg kjøpte 2 stk hermetiske bokser fra Rema 1000 med vannkastanjer i skiver - etter som jeg har hørt er kastanjene mest med som en gimmick.
Karven vet jeg ikke helt hvor kommer fra, kjøpt på Meny i krydderhylla

Måling, underveis i mesken stiger refractometeret jamt

Jeg klargjorde bryggeutstyret kvelden i forveien for å få en mer effektiv bryggedag, fylte opp med 70 liter kaldt vann og startet oppvarming kl 24:00
Malt ble veid og knust

Notater fra bryggingen
08:00 var jeg i gang med mesking 63,5'
08:20 10 Plato
08:40 11,5 Plato rører rundt i mesken
08:50 12 Plato
09:00 13P temp satt til 72' satt oppi 2 elementer ekstra for å speede opp
09:15 13P 68,5'
09:20 72'
09:30 14P
09:45 14,5P
Varmer opp til 77 grader og skyller med 7 l varmt vann
10:40 start kok 58l
Preboil 14 Plato
Ferdig kok 12:10
OG 16,6 Plato

23.04.14 målt 5,1 Plato (1020 SG) på begge dunkene
24.04.14 tatt litt fersk gjær fra en gjærende kölch og rørt rundt i ett syltetøyglass med vann og litt sukkerlake på morgenen.
Planen er å få fart på denne og tilsette på ettermiddagen.
FG er litt høy foreløpig burde ha vært 3,8 Plato (1015 O)
25.04.14 spørs om det hjelper med mer gjær, hadde opp 50g demerarasukker som gjæren kan spise

Fylling av gjæringsbøttene etter avkjøling

Batch nr 52 er på dunk :-)
IBU 50
OG 16,6 Plato (1068 Oechsel) 49 liter 
Foreløpig FG 5,1 Plato (1020 Oechsel)

Flaskes og lagres til jul :-)
Korklabel er på plass, ble flasket 28.04.14


 
Den andre dunken med øl ble satt til hvile på 2 små glassballonger og tilsatt eikechips fra sherryfat samt lakrisrot. Disse fikk stå i ro i ca 45 dager. 
Begge glassdunkene ble tappet over til ett Corneliusfat og nedkjølt til 3 grader. Fatet ble karbonert med 3-4 Bar over 6-7 minutter (forsiktig risting og rulling på fatet) Etter ei uke forsøkte jeg meg på noe jeg ikke har gjort før, flasking av karbonert øl. Det ble selvfølgelig litt søl, men etter å ha sett diverse videosnutter på Youtube, fant jeg en grei løsning på det hele. Det dannet seg en del skum under tapping, sannsynligvis for mye karbonering på fatet - stort sett gikk det bra. Anslår at jeg måtte kaste ca 2 liter som endte opp i bunnen av plastkassen som skum og søl.

Jeg brukte standard picnic tappekran påsatt flaskefyller med ventil i bunnen

Det varierte hvor mye hver flaske skummet, skyldes nok overkarbonering samt at jeg ikke har prøvd det før

CO2 koblet til fat og en liten luftpistol.
Brukte luftpistolen for å tømme flaskene for Oksygen, samt å ha litt i toppen av flaskene







Blond #51

Brygget 6. mars 2014 sammen med Rune Gjeruldsen.
Denne blonden skal drikkes på en sammenkomst med jobben i juni :-)

Blond #51 - Kos på Groos oppskrift

Oppskrift: 
Malt Type Type # %/IBU
12,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 90,0 %
1,34 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 2 10,0 %
50,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 34,5 IBUs
50,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 4 0,0 IBUs
50,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 5 0,0 IBUs
50,00 g Saaz [3,20 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
2,0 pkg Belgian Wit Ale (White Labs #WLP400) [35,49 ml] Yeast 7 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 8 -

Andre tilsettninger:
Servomyces
Gjær:
WLP 400

Jeg måler vørter
Rune Gjeruldsen, co brygger








Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 67 grader

Start mesking 09:00
kl. 09:20 5,5 Plato
kl. 09:40 9 Plato
kl. 10:00 10 Plato
Hever temperatur til 78 grader og holder temperaturen der i 5 minutter
Før koking og etter skylling m 6,5 liter vann, så har vi  58 liter i gryta som holder 11,5 Plato
Koking starter 11:25
OG 13,1 49 liter

Småfuktig vær på bryggedagen

Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon
STC-1000 tempkontroller

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme

Fosskoking
Koking i 60 minutter med humletilsetting på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.
Avkjøling og sirkulasjon

Batch nr 51 er på dunk :-)
IBU 34
OG 13,1 Plato (1053 Oechsel) 49 liter 
FG 2,6 Plato (1010 Oechsel)
Refractometer avlesing, OG spot on






onsdag 5. mars 2014

Saison med eikechips

Jeg laget en saison i desember 2013, hvor jeg tappet over 11 liter ferdiggjæret øl i en glassdunk.


I denne glassdunken tilsatte jeg amerikansk eikechips (en liten neve). Dunken ble satt kaldt og har stått i nesten 3 måneder.
Jeg tappet om for å flaske, smaken var foreløpig kjempegod. Jeg tilsatte 4g demerarasukker pr liter, 1 dl Bache Gabrielsen XO Cognac samt litt fersk gjær.

Denne kommer til å bli en av de beste :-)