onsdag 5. mars 2014

Saison med eikechips

Jeg laget en saison i desember 2013, hvor jeg tappet over 11 liter ferdiggjæret øl i en glassdunk.


I denne glassdunken tilsatte jeg amerikansk eikechips (en liten neve). Dunken ble satt kaldt og har stått i nesten 3 måneder.
Jeg tappet om for å flaske, smaken var foreløpig kjempegod. Jeg tilsatte 4g demerarasukker pr liter, 1 dl Bache Gabrielsen XO Cognac samt litt fersk gjær.

Denne kommer til å bli en av de beste :-)

mandag 24. februar 2014

Wit #50

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 19. feb 2014 som brygg nr 2 denne dagen. Startet dagen med å brygge APA

Wit #50


Malt:
Pilsner 2 rad             6,2 kg
Hvete umaltet           6,2 kg
Lys spraymalt              2 kg


Humle:
Amarillo 11,9% 35g 60 minutter, jeg brukte Amarilloen fra Whirlpool på APA

Andre tilsettninger:
Pomeranskall 56g kokes i 5 minutter
Knust koriander 50g kokes i 5 minutter
servomyces
Gjær:
WLP 400

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 63 grader

15 min etter omrøring utenfor meskekare 3 P
30 min etter omrøring utenfor meskekare 4,5 P
35 min, setter temp til 65'
65' etter 15 min 5 P
satte opp temperaturen til 66' etter 49 minutt
50 min etter omrøring utenfor meskekare 5 P rørt i mesken
60 min etter omrøring utenfor meskekare 6 P rørt i mesken
64 min skrudd opp til 67' rørt i mesken
75 min etter omrøring utenfor meskekare 6 P
setter temp til 72
skylte m 6 liter varmt vann, målte 6,5 P
tilsatt 1 kg spraymalt løst i ,7 l vann -> 8 P
tilsatt 1 kg spraymalt løst i ,7 l vann -> 9,5 P 62 liter
kokt ned en times tid til 58 liter 11 P

Denne Witen holdt på å gå adundas, tror ikke jeg har fått knust hvete kornene bra nok, hadde i tillegg biller i hveten - bugwit :-)
Jeg hadde heldigvis spraymalt liggende hjemme, slik at jeg fikk opp OG noen knepp.


Malt veies og knuses




Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon

Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme



Koking og avkjøling ferdig, tapper over på bøttene


Batch nr 50 er på dunk :-)

Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 19


OG 12,5 P , FG forventet 3-4 P . 49 liter








American Pale Ale APA

Oppskriftene er basert på ca 50 liter

APA #49


Malt:
Pilsner 2 rad             10 kg
Hvete                        2 kg
Munich                   1,3 kg
Cara pils                 0,5 kg
Pale chrystal           0,4 kg



Humle:
Citra 14% 30g  60 minutter
Amarillo 11,9% 40g 20 minutter
Amarillo 11,9% 60g Whirlpool, etter koking og undere avkjøling

Andre tilsettninger:
servomyces
Gjær:
Danstar Belle Saison slurry

Mesking 66' i 75 minutter og så opp til 75,6' i 10 minutter.

Startet med 70 liter varmt vann i berederen (5 liter for mye)

Refractometer avlesing v mesketimer start. Jeg sirkulerte fra 60 grader til mesketemp 66
10 min 9, gir feil visning. rørte rundt utenfor meskekaret etter 23 min - viste 7 P i karet
30 min etter omrøring utenfor meskekare 9 P
45 min etter omrøring utenfor meskekare 10 P
60 min etter omrøring utenfor meskekare 10.5 P
75 min etter omrøring utenfor meskekare 11 P
90 min etter omrøring utenfor meskekare 11,5 P
115 min etter utvask m 6,5 l varmt 80 graders vann, 62 liter 11|,5 P

kokte ned en times tid til 58 liter 12 P

OG 14 P (spot on) 49 liter

Malt veies og knuses




Mesking med RIMS, kontinuerlig sirkulasjon





Koking. Jeg har 4 ekstra 800W grilltennere fra Jula som jeg benytter for å få ekstra varme



Koking og avkjøling ferdig, tapper over på bøttene

Batch nr 49 er på dunk :-)


Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 35


OG 14 P 1058, FG forventet 2,5-3,5 P . ca 6%
FG endte på 1005 eller 1,3P noe som gir 7,7% m 4g sukker pr liter for karbonering.

Her tapper jeg om APAen for å sette den kjølig

Kapsellabel


Erfaringer: Gjæren er veldig bra, legger seg godt på bunnen