tirsdag 18. februar 2014

Ølkasser i tre

Her er en oppskrift på ølkasser i tre. 

Kassene har plass til 12 standard Nøgne-Ø flasker, og de kan stables.

Du trenger noen planker, spiker/stifter, lim og sandpapir.
Jeg kjøpte inn 20 m kledning 98X16 mm på Byggeriet og fikk dem til å rippe 3 planker. En planke fikk jeg delt i 2 på langs og de to andre ble rippet slik at jeg fikk en del på ca 60 mm og en del på 30 mm.
Resten av oppkuttingen foretok jeg med håndsag.
Etter en del tankearbeid og prøving, fant jeg ut at jeg trenger følgende lengder:


Jeg bruker spikerpistol/stiftepistol med 40 mm stifter, utrolig effektivt. 


Lim og stift sammen hjørnene først.


Lim og stift sammen bunnen


Sett inn bunnplankene, lim i ytterkanter og stift sammen


Sett på hjørnene.
Husk at dersom du skal ha mulighet for å stable kassene, forskyv hjørnene opp litt. 
Jeg forskjøv med en plankehøyde.


Sett på midt stykkene og toppen til slutt. Stram godt på toppen.


Vips, så har du 3 ølkasser


Puss litt med sandpapir på de steder det er fliset opp.
Det er sikkert lurt å behandle treverket med noe, jeg brukte noe lasyrbeis jeg hadde stående.




torsdag 13. februar 2014

Gambrinus Pilsner

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Pilsner Gambrinus #47

Denne er ett forsøk på å klone en veldig god pils jeg smakte i Praha, Gambrinus pils.

Malt:
Pilsner 2 rad              14 kg
Maris Otter            1,07 kg
Cara pils                0,79 kg
Biscuit                     0,4 kg
Munich                  0,06 kg

Humle:
Saaz 3,2% 170 g  60 minutter
Saaz 3,2% 100 g 30 minutter
Saaz 3,2% 15 g 15 minutter
Saaz 3,2% 37 g 0 minutter

Andre tilsettninger:
servomyces
Gjær:
SafLager West European Lager S-23

Startet mesking på 64' og gikk opp til 65' etter 20 minutter. holdt 65' i 30 min, eller sånn ca til refractometeret viste 14-15 Plato.
Temperaturen ble skrudd opp til 78' og holdt der ca 5 minutter


Malt veies og knuses

62 l vann varmes i bryggekjelen, og meskerøret settes oppi. Malt og gresskar fordeles jamt.


Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 37
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG målt til 16,2 Plato eller 1066 oechsel, jeg endte opp med 44 liter ferdig vørter

Erfaringer: Gjæren var lite flokkulerende, skal ikke bruke den neste gang.
Smak: etter 1 mnd på flaske, smaker høgg. 2 mnd på flaske :-)
 NB! feil glass

3 mnd på flaske, den ble veldig god





StoutNils

Oppskriftene er basert på ca 50 liter og er egentlig en kopi av st. Hans stouten jeg laget st. Hans 2012

StoutNils #48


Malt:
Pilsner 2 rad              5 kg
Maris Otter               6 kg
Havregryn, store        1 kg
Pale chocolate           1 kg
Roasted Barley       0,7 kg
Smoked malt          0,7 kg
rug                          0,5 kg

Humle:
Stella 13% 50 g  60 minutter
Hallertauer Mittelfruh 4% 44 g 60 minutter

Andre tilsettninger:
servomyces
Gjær:
Danstar Belle Saison slurry

Startet mesking på 65' og gikk opp til 67' etter 15 minutter. holdt 67' i 40 min.
Leste av refractormeter jamt
15 min 10 plato 65'
30 min 12 plato 67'
45 min 13 plato 67'
Temperaturen ble skrudd opp til 74' og holdt der ca 5 minutter
Preboil refractormeter 13 plato, 58 liter
etter koking 14,2 Plato 53 liter


Malt veies og knuses

65 l vann varmes i bryggekjelen, og meskerøret settes oppi. 


Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitt tid. 
Jeg bruker humlepose for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 40
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG 14,2 1058, FG 1011 oec.

Erfaringer: Gjæren er veldig bra, legger seg godt på bunnen
Smak: Etter 1 mnd på flaske, smaker bra :-) Denne blir nok kjempegod over tid


11 liter av StoutNils ble etter gjæring tappet over i glassdunk og tilsatt amerikanske eikechips.
Dette stod kaldt i 2 måneder og ble tappet om for flasking. 2,5g demerarasukker, litt fersk gjær samt en liten flaske glenfiddich singlemalt 5cl ble tilsatt og flasket.
Smaken foreløpig er topp :-)