Brygget 10. april 2014.
Dette brygget er ett forsøk på å klone Nøgne-Ø sin
Special Holiday Ale
Special Holiday Ale
#52
Oppskrift:
Vekt |
Malt/Humle |
Type |
# |
%/IBU |
13,74 g |
Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) |
Water Agent |
1 |
- |
0,19 kg |
Kastanjer (0,0 EBC) |
Adjunct |
2 |
1,0 % |
9,88 kg |
Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) |
Grain |
3 |
52,0 % |
4,75 kg |
Rye Malt (9,3 EBC) |
Grain |
4 |
25,0 % |
1,90 kg |
Munich Malt - 20L (39,4 EBC) |
Grain |
5 |
10,0 % |
1,14 kg |
Chrystal 150 (150,0 EBC) |
Grain |
6 |
6,0 % |
0,76 kg |
Oats, Malted (2,0 EBC) |
Grain |
7 |
4,0 % |
0,19 kg |
Chocolate Malt (886,5 EBC) |
Grain |
8 |
1,0 % |
0,09 kg |
Pale chocholate malt (120,0 EBC) |
Grain |
9 |
0,5 % |
0,09 kg |
Special B Malt (354,6 EBC) |
Grain |
10 |
0,5 % |
76,00 g |
Citra [14,00 %] - Boil 90,0 min |
Hop |
11 |
50,2 IBUs |
20,00 g |
Einerbær (Boil 1,0 mins) |
Spice |
12 |
- |
20,00 g |
Salvie, hvit (Boil 1,0 mins) |
Spice |
13 |
- |
15,00 g |
Karve (Boil 1,0 mins) |
Spice |
14 |
- |
25,00 g |
Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min |
Hop |
15 |
0,0 IBUs |
Andre tilsettninger: |
|
|
|
|
Servomyces
Gjær: WLP 007
|
Oppmåling og knusing av malt |
|
Fylling av maltrøret, RIMS er på |
|
Mesking, kastanjene sees godt |
Special Holiday Ale er ett krydret øl med mange gode smaker.
Hvit salvie fra California, kastansjer fra Michigan, karve og humle gir fantastisk mye smak og aroma.
Hvit salvie var ikke vanskelig å få tak i, tips fra kollega Magne ga meg en god lenke
Ebay
Når det gjelder salvie, så må man ikke benytte feil type - muskat salvie har nokså lik virkning som LSD.
Kastanjer fra Michigan har jeg ikke fått tak i. Jeg kjøpte 2 stk hermetiske bokser fra Rema 1000 med vannkastanjer i skiver - etter som jeg har hørt er kastanjene mest med som en gimmick.
Karven vet jeg ikke helt hvor kommer fra, kjøpt på Meny i krydderhylla
|
Måling, underveis i mesken stiger refractometeret jamt |
Jeg klargjorde bryggeutstyret kvelden i forveien for å få en mer effektiv bryggedag, fylte opp med 70 liter kaldt vann og startet oppvarming kl 24:00
Malt ble veid og knust
Notater fra bryggingen
08:00 var jeg i gang med mesking 63,5'
08:20 10 Plato
08:40 11,5 Plato rører rundt i mesken
08:50
12 Plato
09:00 13P temp satt til 72' satt oppi 2 elementer ekstra for å speede
opp
09:15 13P 68,5'
09:20 72'
09:30 14P
09:45 14,5P
Varmer opp til 77
grader og skyller med 7 l varmt vann
10:40 start kok 58l
Preboil
14 Plato
Ferdig kok 12:10
OG 16,6 Plato
23.04.14 målt 5,1 Plato (1020 SG) på begge
dunkene
24.04.14 tatt litt fersk gjær fra en gjærende kölch og rørt rundt i ett
syltetøyglass med vann og litt sukkerlake på morgenen.
Planen er å få fart på
denne og tilsette på ettermiddagen.
FG er litt høy foreløpig burde ha vært 3,8 Plato (1015 O)
25.04.14 spørs om det hjelper med mer gjær, hadde opp 50g demerarasukker som gjæren kan spise
|
Fylling av gjæringsbøttene etter avkjøling |
Batch nr 52 er på dunk :-)
IBU 50
OG 16,6 Plato (1068 Oechsel) 49 liter
Foreløpig FG 5,1 Plato (1020 Oechsel)
Flaskes og lagres til jul :-)
|
Korklabel er på plass, ble flasket 28.04.14 |
Den andre dunken med øl ble satt til hvile på 2 små glassballonger og tilsatt eikechips fra sherryfat samt lakrisrot. Disse fikk stå i ro i ca 45 dager.
Begge glassdunkene ble tappet over til ett Corneliusfat og nedkjølt til 3 grader. Fatet ble karbonert med 3-4 Bar over 6-7 minutter (forsiktig risting og rulling på fatet) Etter ei uke forsøkte jeg meg på noe jeg ikke har gjort før, flasking av karbonert øl. Det ble selvfølgelig litt søl, men etter å ha sett diverse videosnutter på Youtube, fant jeg en grei løsning på det hele. Det dannet seg en del skum under tapping, sannsynligvis for mye karbonering på fatet - stort sett gikk det bra. Anslår at jeg måtte kaste ca 2 liter som endte opp i bunnen av plastkassen som skum og søl.
|
Jeg brukte standard picnic tappekran påsatt flaskefyller med ventil i bunnen |
|
Det varierte hvor mye hver flaske skummet, skyldes nok overkarbonering samt at jeg ikke har prøvd det før |
|
CO2 koblet til fat og en liten luftpistol.
Brukte luftpistolen for å tømme flaskene for Oksygen, samt å ha litt i toppen av flaskene |