torsdag 30. april 2020

BerlinerWeisse #138


Type: All Grain
Batch Size: 50,00 l
Boil Size: 61,67 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 54,17 l
Final Bottling Vol: 49,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 04 Nov 2019
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 83,2 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,21 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
2,64 tspLactic Acid (Mash 60,0 mins)Water Agent2-
5,00 kgPilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC)Grain341,7 %
4,00 kgBEST Heidelberg Wheat Malt (BESTMALZ) (3,0 EBC)Grain433,3 %
3,00 kgBEST Caramel Pils (BESTMALZ) (5,0 EBC)Grain525,0 %
8,00 gElla 2018 [17,20 %] - Boil 60,0 minHop66,7 IBUs
2,64 mgbrewers clearex (Boil 0,0 mins)Fining7-
2,0 pkgBavarian Wheat (Mangrove Jack's #M20)Yeast8-
2,64 tspYeast Nutrient (Primary 3,0 days)Other9-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 14,599 Plato
Est Final Gravity: 2,660 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 6,5 %
Bitterness: 6,7 IBUs
Est Color: 7,4 EBC
Measured Original Gravity: 15,000 Plato
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,0 %
Calories: 595,9 kcal/l

Mash Profile

Mash Name: BIAB, Pilsner Step Mash
Sparge Water: -0,00 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,72
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 12,00 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Acid RestAdd 69,50 l of water at 36,7 C35,0 C5 min
Protein RestHeat to 52,0 C over 15 min52,0 C15 min
Saccharification 1Heat to 63,0 C over 11 min63,0 C45 min
Saccharification 2Heat to 72,0 C over 9 min72,0 C30 min
Mash OutHeat to 78,0 C over 6 min78,0 C10 min

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Mash Notes: Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a pilsner mash profile that can be used for styles requiring high attenuation and/or modification.

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 288,22 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Est: Bottle with 288,22 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 294,10 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C

Notes

mesket
50 min på 63
15 min på 68
10 min på 78

PH justert til 5.5 før mesking - etter mesking ble PH målt til 4,5 på ca 40 grader

varmet opp vørter til 98 grader og avkjølte over tid ved å ta av kappen

tilsatte melkesyrebakterier fra Ølbrygging (pitch sour) ca halve pakken som ble rørt ut i vørter
tilsatte c02 fra tappetuten og tettet lokket med gladpak og gaffateip


kokes i 90 minutter og humle tilsettes i 60 minutter.
Humle etter hva du har - skal ende på 8 IBU
satte ølet til koking 071119, ferdig kl 10:30
fart i bøttene på kvelden

avkjøl, tilsett O2 og hvete gjær
gjæres 5-7 dager og krasjkjøl i 2 dager


FG skal ende på ca 1006 

Denne ble veldig frisk og god


fredag 1. november 2019

Boksing er inn, flasker på vei ut

Jippi, jeg har kjøpt meg boksemaskinen Cannular can seamer fra Kegland


Her er bilde fra første gangs bruk - den er veldig enkel å bruke.

Dagen etter når jeg skulle sette på klistermerker på boksene oppdaget jeg at det var noen som lakk. Ett lite søk på nett avslørte at kanskje jeg skulle finjustere maskinen for at boksene skulle bli tette.
Ølen som ble bokset var resten fra ett fat med #135 Gambrinus lite.

Jeg fant en fin video fra Bryggselv på norsk som viste og forklarte hele prosessen https://www.youtube.com/watch?v=bftpdxiJBH0

Etter å ha justert begge valsene med riktige avstander opp og ned, gjøv jeg på med ny frisk og bokset neste batch. Denne gangen bokset jeg ett fat med #136 Tromsø chaga.

Skuffelsen og forbannelsen vokste i takt med bokser som lakk. Jeg fikk omtrent 20 bokser som måtte bokses på ny. Har man først kjørt gjennom maskinen med en boks og brukt begge valsene (den første bretter falsen på lokket og den andre klemmer det mer sammen) så får man ikke gjort det på nytt.

Nye søk på nettet konkluderte med at jeg må ha justert noe feil, eller ikke vært nøyaktig nok når jeg strammet skruene etter justering.
Ny justering på maskinen og sjekk etter tilstramming viste seg å være greit. Testet med en boks boblevann - den ble tett.

Neste batch ut for boksing var ett fat med #128 Tasty lemon som hadde stått på fat i ett år.
Denne gangen var det 2 bokser som lakk litt som måtte tappes på nytt - jeg tror feilen denne gangen lå mellom hode og arm - brukerfeil. Jeg trykket ikke hardt nok i spaken på første valse og fikk ikke skikkelig forsegling av lokket mot boksen.

En annen erfaring jeg har gjort meg er at det blir utrolig mye søl når boksen skal lukkes.
Man skal jo fylle boksene nesten helt fulle og avslutte med skum på toppen. Når lokkes settes på så vil skummet fordrives or renner nedover boksen. Dette vil slynges ut når boksen settes i rotasjon i maskinen.
Løsningen på problemet er nokså enkel.
Gjennomsiktig plast (byggeplast) festes på maskinen med magneter og har åpning som gjør det enkelt å sette inn og ta ut bokser.
Maskinen i seg selv står oppå ei skomatte i plast med kanter som forhindrer at noe renner ut.

Neste boksing blir #137 Sunrise IPA - har ett fat som står til kunstig karbonering og er klart.

Jeg har ikke helt gitt opp flasker. Alle tomflaskene til vanlig korking har jeg kvittet meg med 😊 og det forsvinner stadig ut flere etterhvert som de blir tømt.
Flasker som har patentkork - de beholder jeg. Jeg har mange 0,33 Flensburger flasker, og de kan komme godt med når jeg skal tappe resten av #136 Tromsø chaga - den ligger foreløpig på ett av eikefatene mine for å godgjøre seg.


torsdag 24. oktober 2019

IPA #137 Sunrise IPA

Dette er min beste IPA så langt, har fått mye skryt av denne og den vil bli brygget igjen.

Type: All Grain
Batch Size: 51,00 l
Boil Size: 59,17 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 54,17 l
Final Bottling Vol: 50,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 25 Sep 2019
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 75,5 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,74 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
11,00 kgPale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC)Grain275,9 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)Grain36,9 %
1,00 kgMunich Malt (17,7 EBC)Grain46,9 %
0,50 kgRye Malt (9,3 EBC)Grain53,4 %
1,00 kgDememera Sugar (3,9 EBC)Sugar66,9 %
30,00 gElla 2018 [17,20 %] - Boil 60,0 minHop723,2 IBUs
2,69 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining8-
80,00 gCitra [14,00 %] - Boil 10,0 minHop918,2 IBUs
40,00 gExperimental XJA2/436 2018 [12,80 %] - Steep/Whirlpool 20,0 minHop107,0 IBUs
40,00 gStyrian Wolf 2018 [11,80 %] - Steep/Whirlpool 20,0 minHop116,4 IBUs
2,0 pkgNottingham (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast12-
1,04 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining13-
2,08 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other14-
60,00 gExperimental XJA2/436 2018 [12,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop150,0 IBUs
60,00 gStyrian Wolf 2018 [11,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop160,0 IBUs
20,00 gCitra [12,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop170,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 16,248 Plato
Est Final Gravity: 2,506 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 %
Bitterness: 54,8 IBUs
Est Color: 16,4 EBC
Measured Original Gravity: 15,000 Plato
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,0 %
Calories: 595,9 kcal/l

Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Sparge Water: 72,69 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Est Mash PH: 5,62
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 14,50 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
meskingAdd 0,50 l of water and heat to 65,0 C over 0 min65,0 C60 min
Mash OutHeat to 78,0 C over 5 min78,0 C10 min

Sparge: Fly sparge with 72,69 l water at 75,6 C
Mash Notes: Two step profile with a protein rest for mashes with unmodified grains or adjuncts. Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash.

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 294,10 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Est: Bottle with 294,10 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 282,34 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C

Bildet er fra den nyeste versjonen av sunrise ipa


Notes

kok i 60 minutter

whirlpool på 85 grader i 20 minutter

Denne står pt fremdeles i gjæringsbøttene, har satt den ene bøtta i kjøleskap for krasjkjøling