tirsdag 25. august 2015

Humlesus #72

Humlesus #72 mitt første lettøl

Detter er fjerde brygg på Speidel Braumeister 50 kjøpt hos Bryggselv i Arendal
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
10,57 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
1,00 kgCara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)Grain231,7 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)Grain331,7 %
1,00 kgPale Malt (2 Row) US (3,9 EBC)Grain431,7 %
0,15 kgVienna Malt (6,9 EBC)Grain54,8 %
25,00 gAmarillo [9,20 %] - Boil 30,0 minHop614,7 IBUs
100,00 gCascade [5,50 %] - Boil 2,0 minHop73,9 IBUs
20,00 gGalaxy [12,30 %] - Boil 2,0 minHop81,7 IBUs
1,0 pkgSafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml]Yeast9-
0,80 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining10-
1,60 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other11-
140,00 gCascade [5,50 %] - Dry Hop 0,0 DaysHop12
0,0 IBUs

Mesking på 67 grader i 40 minutter, ingen skylling - poenget er å få litt gjærbart sukker, ikke for mye.

Mengde er 40 liter, jeg flasket 20 liter m 4 g sukker pr liter, og hadde 19 liter på fat hvor jeg tilsatte CO2.

OG 3 P eller1012
Smaker godt Cascade humle, litt for tynn og tørr FG 1004 O eller 1 P.
Nokså mye bitterhet i og med at den ble veldig tørr/tynn, men lettdrikkelig og god tørstedrikk.
Erfaring til neste gang er å tilsette 1 kg med Caramalt 120 for å få mye mer sødme og farge.

Flaskeølet holder 1,4% alkohol mens fatølet er på 1,1% - omtrent som surmelk :-)







Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)














tirsdag 2. juni 2015

Nice Weiss #69

Nice Weiss #69 brygget 19. april 2015

Detter er mitt første brygg på Speidel Braumeister 50 kjøpt hos Bryggselv i Arendal
.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 50,0 %
6,00 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 2 50,0 %
100,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 45,0 min Hop 3 11,2 IBUs
25,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 15,0 min Hop 4 1,5 IBUs
2,0 pkg Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) [35,49 ml] Yeast 5 -
1,08 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 6 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 7 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 14,247 Plato
Est Final Gravity: 3,861 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 %
Bitterness: 12,7 IBUs
Est Color: 6,7 EBC
Measured Original Gravity: 12,000 Plato
Measured Final Gravity: 3,600 Plato
Actual Alcohol by Vol: 4,5 %
Calories: 457,4 kcal/l 

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Innmesk Add 55,50 l of water and heat to 38,0 C over 0 min 38,0 C 0 min
1. Steg Heat to 52,0 C over 0 min 52,0 C 0 min
2. Steg Heat to 63,0 C over 0 min 63,0 C 25 min
3. Steg Heat to 72,0 C over 0 min 72,0 C 35 min
5. Steg Heat to 78,0 C over 0 min 78,0 C 0 min
4. Steg Heat to 78,0 C over 0 min 78,0 C 15 min


Mesk etter Speidel sitt standardprogram som var forhåndsprogrammert.




Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)



Gjæring på 20-22 grader for å oppnå god banan/tropisk frukt aroma.

Denne ble veldig god etter å ha stått ett par 4 uker på flaske.









søndag 3. mai 2015

Tank 7 klone #68



Tank 7 klone #68 brygget 12. april 2015

Dette brygget er ett forsøk på å lage en tilnærmet Tank 7 fra Boulevard Brewing Company
Tank 7 Farmhouse Ale er en Saison variant.

Jeg måtte justere oppskriften rett før kokingen var ferdig. Jeg tilsatte ett kilo ekstra druesukker.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
14,27 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
17,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 2 81,0 %
1,50 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 3 7,1 %
0,50 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 2,4 %
2,00 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 9,5 %
30,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 6 9,0 IBUs
208,38 g Amarillo [9,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 12,5 IBUs
156,28 g Amarillo [9,20 %] - Steep/Whirlpool 10,0 min Hop 8 8,5 IBUs
2,0 pkg Danstar belle saison (http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast #) Yeast 9 -
1,08 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 10 -
2,16 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 11 -
41,04 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 21,641 Plato
Est Final Gravity: 3,025 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 10,6 %
Bitterness: 30,0 IBUs
Est Color: 9,4 EBC
Measured Original Gravity: 20,000 Plato
Measured Final Gravity: 2,564 Plato
Actual Alcohol by Vol: 9,8 %
Calories: 802,2 kcal/l 


#68 er sannsynligvis det siste brygget mitt på mitt hjemmelagde utstyr. 
Jeg har kjøpt meg Speidel Braumeister :-)

Bryggeprosessen gikk veldig greit, jeg fikk som sagt ikke det utbyttet jeg ville ha, og måtte tilsette ekstra druesukker. Druesukker /glukose har jeg ikke brukt tidligere, men har forstått at det ikke gir samme bismaken som vanlig hvitt raffinert sukker.









målt 18. april til 1015, humle tilsatt
målt 24. april 1004 - sava å tørr den blir :-), en dunk satt i kjøleskap til coldcrash

Original Tank 7 er 8,5%, denne blir litt sterkere enn forventet 11,5% - Gjæren har vært litt for effektiv, samt at meskingen har produsert mye gjærbart sukker.

Flasket på 0,33 long neck flasker 26. april og 30. april
Tapping fra kjøleskapet, 0 grader vørter gir god utfelling
Flasking, det tar tid å fylle 151 0,33l flasker