onsdag 1. april 2015

Gambrinus #67

Gambrinus pilsner #67 brygget 27. februar 2015

Denne oppskriften inneholder litt mer malt enn #64 og #66, Gambrinus til husbruk.
Planen er å lage 2 dunker med pils på ca 20 liter og 2 dunker med eplekölsch på 20 liter, 12 liter vørter i hver.
Pilsgjær har jeg nå mye av etter å ha brygget 150 liter pils til bryllup i august.

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
16,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,3 EBC) Grain 2 91,4 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 3 5,7 %
0,50 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 4 2,9 %
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 65,0 min Hop 5 8,1 IBUs
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 20,0 min Hop 6 15,6 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 8 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 9 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 25,0 IBUs
Est Color: 6,1 EBC
Measured Original Gravity: 16,000 Plato
Measured Final Gravity: 3,600 Plato
Actual Alcohol by Vol: 7 %
Calories: 628,3 kcal/l 



Jeg endte opp med 68 liter vørter som holdt 16P (1065 Oechsel)
Jeg oppdaget en liten tabbe når jeg skulle ha oppi humlepose nr 2, jeg hadde byttet om bitterhumla (Vicortia) med 1. aromahumle (Saaz). Jeg kokte derfor Saaz humla i 65 minutter og Victoria i 20 minutter - havnet da ikke så langt fra der jeg skulle ha vært på IBU. Om smaken blir annerledes - det vil tiden vise.

Etter koking og avkjøling endte jeg opp med 2 bøtter pils på 21 liter og 2 bøtter til eplekölsch på hhv 12 og 14 liter.
Pilsen ble satt i kjellerboden som nå holder 6-8 grader og eplekölschen ble satt i ytterkjelleren som ligger på 13-14 grader. på Kölschen benytter jeg vanlig WLP007 gjær hentet på Nøgne Ø.
Eplekölschen ble tilsatt eplejuice i 2 liters kartonger (First Price) fra Kiwi til de kom opp i rett over 20 liters merket på dunken. Disse gjæret videre og ble tatt inn i varmen (19 grader) etter ett par dager hvor de gjæret ferdig. Dunken med 12 liter vørter ble tilsatt en humlepose som inneholdt noe resthumle jeg hadde liggende, Amarillo 25g, Centennial 50g og Nelson Sauvin 76g.
etter utgjæring ble begge dunkene satt i kjellerboden på 8 grader, den med tørrhumle ble satt i kjøleskap for utfelling i 2 dager på null grader. Sistnevnte ble tappet over på fat  og trykksatt med CO2 2 bar i fem minutter mens jeg rugget på fatet

Pilsdunkene ble flasket hhv. 24. mars 2015 og 26. mars 2015, begge med FG 1014 - 3,6 Plato













tirsdag 10. mars 2015

Wit #65

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 11. januar 2015, batch nr 2 den dagen

Wit #65

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
14,27 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
8,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 54,4 %
6,70 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 3 45,6 %
35,00 g Amarillo [11,90 %] - Boil 60,0 min Hop 4 19,2 IBUs
56,00 g Pomeranskall - knust (Boil 5,0 mins) Spice 5 -
50,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 6 -
1,0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 7 -
1,08 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 8 -
2,16 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 9 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 19,2 IBUs
Est Color: 7,4 EBC
Measured Original Gravity: 15,000 Plato
Measured Final Gravity: 4,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 6,0 %
Calories: 584,9 kcal/l 

Tilsatt 65 liter varmt vann i berederen, mesketemp 66 grader


Malt veies og knuses
















Jeg endte opp med 54 liter. Den ene dunken ble flasket og den andre havnet på fat.









Wedding Gambrinus #64 & #66

Gambrinus pilsner #64 og #66 brygget 11.januar og 26. februar 2015
Oppskriftene er beregnet til 75 liter 5-6%

Disse er til bryllupet 1. august til Marianne og Thor Haakon på Hustadvika.
#64 ble brygget med lys Tysk pilsnermalt, #65 ble brygget med Fuglsang sin pilsnermalt.
#66 ble nokså mye mørkere i fargen - den skal jeg ikke bruke igjen på Gambrinus.

#64
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
14,30 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 89,4 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 3 6,3 %
0,70 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 4 4,4 %
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,6 IBUs
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 3,9 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 8 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 9 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 30,7 IBUs
Est Color: 6,4 EBC
Measured Original Gravity: 13,000 Plato (1053 Oechsle)
Measured Final Gravity: 3,600 Plato (1014 Oechsle)
Actual Alcohol by Vol: 6 % m karbonering 4g sukker pr liter
Calories: 498,5 kcal/l 

#66
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
9,13 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 57,7 %
5,00 kg Pilsnerv2R Fuglsang (7 EBC) Grain 3 31,6 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 4 6,3 %
0,70 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 5 4,4 %
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 60,0 min Hop 6 25,7 IBUs
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 7 3,9 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 8 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 9 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 10 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 11 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 30,9 IBUs
Est Color: 7,9 EBC
Measured Original Gravity: 12,000 Plato
Measured Final Gravity: 4,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5 % med 4g sukker per liter
Calories: 459,6 kcal/l 

#66 ga litt lavere utbytte enn #64, kan ha noe med mesketemp å gjøre.
Begge endte med 78 liter ferdig vørter. Bilder fra begge bryggedagene:


Ny patent for opphenging av grilltennere.
Kokekaret blir så fullt at de ikke kan henge over kanten.
Jeg må i tillegg henge opp meskesylinderen.


Humle gjøres klar



Sleit litt 3 februar med at vannet frøs