tirsdag 10. mars 2015

Wedding Gambrinus #64 & #66

Gambrinus pilsner #64 og #66 brygget 11.januar og 26. februar 2015
Oppskriftene er beregnet til 75 liter 5-6%

Disse er til bryllupet 1. august til Marianne og Thor Haakon på Hustadvika.
#64 ble brygget med lys Tysk pilsnermalt, #65 ble brygget med Fuglsang sin pilsnermalt.
#66 ble nokså mye mørkere i fargen - den skal jeg ikke bruke igjen på Gambrinus.

#64
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
14,30 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 89,4 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 3 6,3 %
0,70 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 4 4,4 %
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,6 IBUs
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 3,9 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 8 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 9 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 30,7 IBUs
Est Color: 6,4 EBC
Measured Original Gravity: 13,000 Plato (1053 Oechsle)
Measured Final Gravity: 3,600 Plato (1014 Oechsle)
Actual Alcohol by Vol: 6 % m karbonering 4g sukker pr liter
Calories: 498,5 kcal/l 

#66
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
9,13 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 57,7 %
5,00 kg Pilsnerv2R Fuglsang (7 EBC) Grain 3 31,6 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 4 6,3 %
0,70 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 5 4,4 %
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 60,0 min Hop 6 25,7 IBUs
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 7 3,9 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 8 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 9 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 10 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 11 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 30,9 IBUs
Est Color: 7,9 EBC
Measured Original Gravity: 12,000 Plato
Measured Final Gravity: 4,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5 % med 4g sukker per liter
Calories: 459,6 kcal/l 

#66 ga litt lavere utbytte enn #64, kan ha noe med mesketemp å gjøre.
Begge endte med 78 liter ferdig vørter. Bilder fra begge bryggedagene:


Ny patent for opphenging av grilltennere.
Kokekaret blir så fullt at de ikke kan henge over kanten.
Jeg må i tillegg henge opp meskesylinderen.


Humle gjøres klar



Sleit litt 3 februar med at vannet frøs









mandag 19. januar 2015

Pale lemongrass #63

Oppskriftene er basert på ca 75 liter
Brygget 4. desember 2014

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
15,87 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 91,7 %
1,44 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 2 8,3 %
60,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 29,8 IBUs
144,23 g Lemongrass (Boil 1,0 mins) Spice 4 -
43,85 g Citra [14,00 %] - Steep/Whirlpool 2,0 min Hop 5 0,9 IBUs
1,4 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 6 -
1,50 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 7 -
3,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 8 -
57,69 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
57,69 g Sorachi Ace [12,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 10 0,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 12,025 Plato
Est Final Gravity: 3,130 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 30,7 IBUs
Est Color: 6,0 EBC
Measured Original Gravity: 14,300 Plato
Measured Final Gravity: 2,700 Plato
Actual Alcohol by Vol: 6,3 %
Calories: 548,1 kcal/l 


Mesk
Det er første gang jeg brygger så stor batch. 50 liter går til en jobbfest - resten skal få godgjøre seg i kjelleren til sommeren nærmer seg :-)
Dette ølet brygget jeg også sommeren 2014, det ble utrolig godt og leskende.

Blir temmelig fullt i karet med 85 liter vørter
 Med så stor vørtermengde måtte jeg tenke nytt for å heve meskerøret, jeg bygget opp med flere plankebiter, delvis med hell. klarte selvfølgelig å søle ut en liter eller 2.



Avkjøling er ferdig, viktig å få inn O2 i vørteren


OG 14,3 P , FG 2,7 P . 74 liter.

Etter utgjæring, ble dunkene satt ut for coldcrash. Temperaturen lå på ca 2 C. Dekket til dunkene slik at de ikke skulle få for mye lys på seg.
Tappet om med sukkerlake og flasket etter 24 timer.

Pale lemongrass fra #54 sommeren 2014

Flaskekork label
Flaske label for jobben





onsdag 3. desember 2014

Gambrinus Pilsner #62

Gambrinus pilsner #62 brygget 12. november 2014


Startet mesk med 70 liter vann - gikk greit, men kan øke til 80 liter neste gang for ikke å få for mye skyllevann
vasket ut med 15 liter varmt vann - for lite, neste gang økes til 29 liter
tilsatte 2 liter vann før koking - for å komme opp i 70 liter
koking startet med 70 liter vørter

Neste gang skal jeg øke væskemengden slik at jeg starter koking med 84 liter vørter og ender opp med 75 liter øl
Jeg må snekre meg stativ for å heise opp maltrøret, samt for å henge opp varmeelementene slik at de ikke drukner.

Jeg måtte ha oppi 2 ekstra varmeelementer for å holde kokingen i gang, det la seg mye belegg på bunnelementene som begrenser effekten av dem

OG 14P (1057oech) 61 liter
FG 2,6P 1014 for pils og 1010 for EpleKölsch

2 bøtter a 24 l til pils
en bøtte m 13 liter tilsatt WLP 007, skal ha oppi eplejuice, primært fra Puntervold, slik at jeg ender opp med ett fat



Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
14,30 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 2 95,3 %
0,35 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3 2,3 %
0,35 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 4 2,3 %
47,57 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,9 IBUs
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 15,0 min Hop 6 4,2 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 8 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 9 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -






Pilskoking

Hjelpebrygger