tirsdag 2. juni 2015

Nice Weiss #69

Nice Weiss #69 brygget 19. april 2015

Detter er mitt første brygg på Speidel Braumeister 50 kjøpt hos Bryggselv i Arendal
.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,8 EBC) Grain 1 50,0 %
6,00 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 2 50,0 %
100,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 45,0 min Hop 3 11,2 IBUs
25,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,50 %] - Boil 15,0 min Hop 4 1,5 IBUs
2,0 pkg Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) [35,49 ml] Yeast 5 -
1,08 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 6 -
2,08 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 7 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 14,247 Plato
Est Final Gravity: 3,861 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,7 %
Bitterness: 12,7 IBUs
Est Color: 6,7 EBC
Measured Original Gravity: 12,000 Plato
Measured Final Gravity: 3,600 Plato
Actual Alcohol by Vol: 4,5 %
Calories: 457,4 kcal/l 

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Innmesk Add 55,50 l of water and heat to 38,0 C over 0 min 38,0 C 0 min
1. Steg Heat to 52,0 C over 0 min 52,0 C 0 min
2. Steg Heat to 63,0 C over 0 min 63,0 C 25 min
3. Steg Heat to 72,0 C over 0 min 72,0 C 35 min
5. Steg Heat to 78,0 C over 0 min 78,0 C 0 min
4. Steg Heat to 78,0 C over 0 min 78,0 C 15 min


Mesk etter Speidel sitt standardprogram som var forhåndsprogrammert.




Temmelig klar vørter når meskeprosessen var ferdig :-)



Gjæring på 20-22 grader for å oppnå god banan/tropisk frukt aroma.

Denne ble veldig god etter å ha stått ett par 4 uker på flaske.









søndag 3. mai 2015

Tank 7 klone #68



Tank 7 klone #68 brygget 12. april 2015

Dette brygget er ett forsøk på å lage en tilnærmet Tank 7 fra Boulevard Brewing Company
Tank 7 Farmhouse Ale er en Saison variant.

Jeg måtte justere oppskriften rett før kokingen var ferdig. Jeg tilsatte ett kilo ekstra druesukker.
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
14,27 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
17,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 2 81,0 %
1,50 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 3 7,1 %
0,50 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 2,4 %
2,00 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 5 9,5 %
30,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 6 9,0 IBUs
208,38 g Amarillo [9,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 12,5 IBUs
156,28 g Amarillo [9,20 %] - Steep/Whirlpool 10,0 min Hop 8 8,5 IBUs
2,0 pkg Danstar belle saison (http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast #) Yeast 9 -
1,08 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 10 -
2,16 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 11 -
41,04 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 21,641 Plato
Est Final Gravity: 3,025 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 10,6 %
Bitterness: 30,0 IBUs
Est Color: 9,4 EBC
Measured Original Gravity: 20,000 Plato
Measured Final Gravity: 2,564 Plato
Actual Alcohol by Vol: 9,8 %
Calories: 802,2 kcal/l 


#68 er sannsynligvis det siste brygget mitt på mitt hjemmelagde utstyr. 
Jeg har kjøpt meg Speidel Braumeister :-)

Bryggeprosessen gikk veldig greit, jeg fikk som sagt ikke det utbyttet jeg ville ha, og måtte tilsette ekstra druesukker. Druesukker /glukose har jeg ikke brukt tidligere, men har forstått at det ikke gir samme bismaken som vanlig hvitt raffinert sukker.









målt 18. april til 1015, humle tilsatt
målt 24. april 1004 - sava å tørr den blir :-), en dunk satt i kjøleskap til coldcrash

Original Tank 7 er 8,5%, denne blir litt sterkere enn forventet 11,5% - Gjæren har vært litt for effektiv, samt at meskingen har produsert mye gjærbart sukker.

Flasket på 0,33 long neck flasker 26. april og 30. april
Tapping fra kjøleskapet, 0 grader vørter gir god utfelling
Flasking, det tar tid å fylle 151 0,33l flasker





onsdag 1. april 2015

Gambrinus #67

Gambrinus pilsner #67 brygget 27. februar 2015

Denne oppskriften inneholder litt mer malt enn #64 og #66, Gambrinus til husbruk.
Planen er å lage 2 dunker med pils på ca 20 liter og 2 dunker med eplekölsch på 20 liter, 12 liter vørter i hver.
Pilsgjær har jeg nå mye av etter å ha brygget 150 liter pils til bryllup i august.

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
18,49 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
16,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (2,3 EBC) Grain 2 91,4 %
1,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 3 5,7 %
0,50 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 4 2,9 %
67,96 g Saaz [3,20 %] - Boil 65,0 min Hop 5 8,1 IBUs
45,00 g Victoria [15,70 %] - Boil 20,0 min Hop 6 15,6 IBUs
54,37 g Saaz [3,20 %] - Boil 5,0 min Hop 7 1,3 IBUs
2,7 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 8 -
1,40 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 9 -
2,69 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 10 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Bitterness: 25,0 IBUs
Est Color: 6,1 EBC
Measured Original Gravity: 16,000 Plato
Measured Final Gravity: 3,600 Plato
Actual Alcohol by Vol: 7 %
Calories: 628,3 kcal/l 



Jeg endte opp med 68 liter vørter som holdt 16P (1065 Oechsel)
Jeg oppdaget en liten tabbe når jeg skulle ha oppi humlepose nr 2, jeg hadde byttet om bitterhumla (Vicortia) med 1. aromahumle (Saaz). Jeg kokte derfor Saaz humla i 65 minutter og Victoria i 20 minutter - havnet da ikke så langt fra der jeg skulle ha vært på IBU. Om smaken blir annerledes - det vil tiden vise.

Etter koking og avkjøling endte jeg opp med 2 bøtter pils på 21 liter og 2 bøtter til eplekölsch på hhv 12 og 14 liter.
Pilsen ble satt i kjellerboden som nå holder 6-8 grader og eplekölschen ble satt i ytterkjelleren som ligger på 13-14 grader. på Kölschen benytter jeg vanlig WLP007 gjær hentet på Nøgne Ø.
Eplekölschen ble tilsatt eplejuice i 2 liters kartonger (First Price) fra Kiwi til de kom opp i rett over 20 liters merket på dunken. Disse gjæret videre og ble tatt inn i varmen (19 grader) etter ett par dager hvor de gjæret ferdig. Dunken med 12 liter vørter ble tilsatt en humlepose som inneholdt noe resthumle jeg hadde liggende, Amarillo 25g, Centennial 50g og Nelson Sauvin 76g.
etter utgjæring ble begge dunkene satt i kjellerboden på 8 grader, den med tørrhumle ble satt i kjøleskap for utfelling i 2 dager på null grader. Sistnevnte ble tappet over på fat  og trykksatt med CO2 2 bar i fem minutter mens jeg rugget på fatet

Pilsdunkene ble flasket hhv. 24. mars 2015 og 26. mars 2015, begge med FG 1014 - 3,6 Plato