torsdag 16. mai 2013

Brygging av Nice Weiss på Himmelspretten 2013

Startet dagen med å vaske bryggeutstyret og skylle gjennom med Starsan.
60 liter vann fylles i tanken og varmen skrus på. 2 kW innebygget og 2 dyppvarmere på 2 kW hver.

Malt veies og kvernes, 62% hvete og 38% pilsner, 15 kg tilsammen.

Det nye maltrøret som består av en blikkplate skal brukes igjen. Jeg brukte det kvelden før for å lage Nils Pils, patenten fungerte knirkefritt.
Maltrøret består av:
1 stk blikkplate som er poppet sammen til en sylinder
1 stk kjøleribbe som er poppet til bunnen, kommer fra fronten til ett dataskap.







Når vannet er varmt, 66 grader så settes maltrøret oppi tanken, og jeg begynner å fylle opp med malt.
Viktig å passe på at alt blir gjennombløtt. Maltrøret stikker ca 20 cm ned i vannet.

15 kg malt tar litt plass, så når jeg kommer over vannstanden, kobler jeg til pumpa og starter sirkulering.
Temperaturføleren flytter jeg over i maltrøret

Her er all malt oppi. Når temperaturen kommer opp i 66 grader på toppen av maltblandingen, 
så starter klokka. 1 time mesking og så oppvarming til 76 grader for å stoppe enzymene.
Etter endt mesking, stopper jeg sirkulasjonen og fyller på 15 liter vann på ca 85 grader for å vaske ut resten av sukkeret. Maltrøret tas ut og kokingen starter. Weissbieren skal koke 1 time.
Til denne batchen bruker jeg Hallertau for å gi bitterhet og smak. 
Jeg bruker humleposer for å unngå for mye grums i vørteren.

Etter kok og avkjøling satt jeg igjen med 56 liter vørter, 4 liter over det jeg hadde planlagt.
OG endte på 1048
Jeg bruker WLP 380 på Weissbier.
Bøttene med vørter ble satt til gjæring på ca 19 grader, av erfaring så vet jeg at WLP380 er hissig når den kommer godt i gang, noe jeg fikk erfare nok en gang allerede 2 dager etterpå. 

 Stormgjæring og høsting av ny fersk gjær på formiddagen.

 Allerede på ettermiddagen stormgjæret den igjen, denne gangen kom gjæren ut av gjærlåsen og ned på benken. Måling med oechselvekta viste på formiddagen 1040, på ettermiddagen kom den ned på 1030.
Temperaturen ble skrudd opp til 22 grader ( i 2 dager) for å få ut de gode smakene som Weissbier skal ha. Idag, en uke etterpå er begge dunken ferdig utgjæret og har havnet på en FG på 1014, dette vil gi ca 5,2%.
Gjæringsbøttene settes kaldt og tappes til helga :-)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar