Saison oppskrift



Saison er type øl som ble laget i Belgia for bruk under innhøsting - slotteøl.
Oppskriften er basert på 25 liter.

Malt:
Maris Otter           6,2 kg
Castle chrystal       0,7 kg
Pale Chrystal 150  0,1 kg

Humle:
Cascade  30 g  60 minutter 5% gir 21 IBU
Cascade  20 g  20 minutter 9,2% gir 9 IBU

Gjær:
WLP568

Jeg mesket i 60 minutter på 65 grader, varmet opp til 78 grader og holdt tempen ca 10 minutter.
Vasket ut med 85 grader varmt vann til jeg satt igjen med ca 24 liter vørter.
Koking i 60 minutter med humletilsettinger på gitte tider. Jeg bruker humleposer for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 30
Jeg bruker en Android app på tlf som heter Brewzor Pro BETA for å regne ut IBU Tinseth.

OG målt til 1070 m 22 liter ferdig kokt og avkjølt vørter. Fylt opp med vann til 25 l som da gir OG 1064 gjæret i 17 dager på ca 20 grader, FG 1008. Satt kaldt ett par dager for å felle mest mulig urenheter. Dette gir 8% + 4 g sukker pr liter= 8,3%

Utrekning av alkohol foregår slik:

4 g sukker tilsatt pr liter gir 0,3% alkohol
OG-FG/7+0,3

Tappet om til ny dunk, hvor jeg hadde tilsatt 4 gram pr liter sukker kokt opp i en dl vann.
Flasket og satte varmt i 14 dager.

Saison er fyldig og bra balansert med sødme og humle. Gjæren wlp568 gir en kjempegod sammensatt smak.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar