fredag 1. november 2019

Boksing er inn, flasker på vei ut

Jippi, jeg har kjøpt meg boksemaskinen Cannular can seamer fra Kegland


Her er bilde fra første gangs bruk - den er veldig enkel å bruke.

Dagen etter når jeg skulle sette på klistermerker på boksene oppdaget jeg at det var noen som lakk. Ett lite søk på nett avslørte at kanskje jeg skulle finjustere maskinen for at boksene skulle bli tette.
Ølen som ble bokset var resten fra ett fat med #135 Gambrinus lite.

Jeg fant en fin video fra Bryggselv på norsk som viste og forklarte hele prosessen https://www.youtube.com/watch?v=bftpdxiJBH0

Etter å ha justert begge valsene med riktige avstander opp og ned, gjøv jeg på med ny frisk og bokset neste batch. Denne gangen bokset jeg ett fat med #136 Tromsø chaga.

Skuffelsen og forbannelsen vokste i takt med bokser som lakk. Jeg fikk omtrent 20 bokser som måtte bokses på ny. Har man først kjørt gjennom maskinen med en boks og brukt begge valsene (den første bretter falsen på lokket og den andre klemmer det mer sammen) så får man ikke gjort det på nytt.

Nye søk på nettet konkluderte med at jeg må ha justert noe feil, eller ikke vært nøyaktig nok når jeg strammet skruene etter justering.
Ny justering på maskinen og sjekk etter tilstramming viste seg å være greit. Testet med en boks boblevann - den ble tett.

Neste batch ut for boksing var ett fat med #128 Tasty lemon som hadde stått på fat i ett år.
Denne gangen var det 2 bokser som lakk litt som måtte tappes på nytt - jeg tror feilen denne gangen lå mellom hode og arm - brukerfeil. Jeg trykket ikke hardt nok i spaken på første valse og fikk ikke skikkelig forsegling av lokket mot boksen.

En annen erfaring jeg har gjort meg er at det blir utrolig mye søl når boksen skal lukkes.
Man skal jo fylle boksene nesten helt fulle og avslutte med skum på toppen. Når lokkes settes på så vil skummet fordrives or renner nedover boksen. Dette vil slynges ut når boksen settes i rotasjon i maskinen.
Løsningen på problemet er nokså enkel.
Gjennomsiktig plast (byggeplast) festes på maskinen med magneter og har åpning som gjør det enkelt å sette inn og ta ut bokser.
Maskinen i seg selv står oppå ei skomatte i plast med kanter som forhindrer at noe renner ut.

Neste boksing blir #137 Sunrise IPA - har ett fat som står til kunstig karbonering og er klart.

Jeg har ikke helt gitt opp flasker. Alle tomflaskene til vanlig korking har jeg kvittet meg med 😊 og det forsvinner stadig ut flere etterhvert som de blir tømt.
Flasker som har patentkork - de beholder jeg. Jeg har mange 0,33 Flensburger flasker, og de kan komme godt med når jeg skal tappe resten av #136 Tromsø chaga - den ligger foreløpig på ett av eikefatene mine for å godgjøre seg.


torsdag 24. oktober 2019

IPA #137 Sunrise IPA

Dette er min beste IPA så langt, har fått mye skryt av denne og den vil bli brygget igjen.

Type: All Grain
Batch Size: 51,00 l
Boil Size: 59,17 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 54,17 l
Final Bottling Vol: 50,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 25 Sep 2019
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 75,5 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
13,74 gCalcium Chloride (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
11,00 kgPale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC)Grain275,9 %
1,00 kgCaramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)Grain36,9 %
1,00 kgMunich Malt (17,7 EBC)Grain46,9 %
0,50 kgRye Malt (9,3 EBC)Grain53,4 %
1,00 kgDememera Sugar (3,9 EBC)Sugar66,9 %
30,00 gElla 2018 [17,20 %] - Boil 60,0 minHop723,2 IBUs
2,69 ItemsWhirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)Fining8-
80,00 gCitra [14,00 %] - Boil 10,0 minHop918,2 IBUs
40,00 gExperimental XJA2/436 2018 [12,80 %] - Steep/Whirlpool 20,0 minHop107,0 IBUs
40,00 gStyrian Wolf 2018 [11,80 %] - Steep/Whirlpool 20,0 minHop116,4 IBUs
2,0 pkgNottingham (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast12-
1,04 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining13-
2,08 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other14-
60,00 gExperimental XJA2/436 2018 [12,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop150,0 IBUs
60,00 gStyrian Wolf 2018 [11,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop160,0 IBUs
20,00 gCitra [12,80 %] - Dry Hop 4,0 DaysHop170,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 16,248 Plato
Est Final Gravity: 2,506 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 %
Bitterness: 54,8 IBUs
Est Color: 16,4 EBC
Measured Original Gravity: 15,000 Plato
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 5,0 %
Calories: 595,9 kcal/l

Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Sparge Water: 72,69 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Est Mash PH: 5,62
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 14,50 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
meskingAdd 0,50 l of water and heat to 65,0 C over 0 min65,0 C60 min
Mash OutHeat to 78,0 C over 5 min78,0 C10 min

Sparge: Fly sparge with 72,69 l water at 75,6 C
Mash Notes: Two step profile with a protein rest for mashes with unmodified grains or adjuncts. Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash.

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 294,10 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Est: Bottle with 294,10 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 282,34 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C

Bildet er fra den nyeste versjonen av sunrise ipa


Notes

kok i 60 minutter

whirlpool på 85 grader i 20 minutter

Denne står pt fremdeles i gjæringsbøttene, har satt den ene bøtta i kjøleskap for krasjkjøling

Chaga stout #136

Jeg var i Tromsø i juni og kom over ei bjørk med 240g chaga på. Bjørka ble lettet for soppen og jeg brygget en kraftig stout med chaga.
Ett fat ble karbonert kunstig og bokset. Foreløpig er smaken veldig god.
Eikefatet med 30 liter står fremdeles, og jeg tror det kanskje blir stående til våren 2020. Har etterfylt eikefatet litt når jeg bokset det andre fatet.


Type: All Grain
Batch Size: 65,00 l
Boil Size: 73,75 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 68,75 l
Final Bottling Vol: 64,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 25 Jun 2019
Brewer: Nils Svanes
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 50L
Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 75,1 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes: smaker utrolig godt allerede v flasking
første dunk flasket 1. mai
andre dunk flasket 2. mai
brukte 3 g sukker pr liter, alt flasket på 0,33 og 0,25 l flasker
1. september 2016 - denne er det bra mye bobler i, den har utviklet seg til å være nokså skarp i kantene. Skal få stå og bli mer avrundet.
mulig jeg må bruke mer krystallmalt hvis jeg lager den på nytt for å få mer restsødme
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
17,00 kgPale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)Grain157,6 %
2,00 kgCaramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)Grain26,8 %
2,00 kgChocolate Malt (886,5 EBC)Grain36,8 %
1,00 kgBlack Barley (Stout) (985,0 EBC)Grain43,4 %
1,00 kgOats, Flaked (2,0 EBC)Grain53,4 %
1,00 kgWheat Malt, Bel (3,9 EBC)Grain63,4 %
0,50 kgPeat Smoked Malt (5,5 EBC)Grain71,7 %
5,00 kgDememera Sugar (3,9 EBC)Sugar816,9 %
100,00 gVictoria [15,70 %] - Boil 60,0 minHop937,6 IBUs
240,00 gChaga (Boil 60,0 mins)Spice10-
0,67 tspIrish Moss (Boil 10,0 mins)Fining11-
100,00 gGoldings, East Kent [6,40 %] - Boil 5,0 minHop123,1 IBUs
3,0 pkgSafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml]Yeast13-
1,04 gBREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins)Fining14-
2,08 ItemsYeast Nutrient (Primary 0,0 days)Other15-

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 26,579 Plato
Est Final Gravity: 3,379 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 13,6 %
Bitterness: 40,6 IBUs
Est Color: 117,5 EBC
Measured Original Gravity: 25,000 Plato
Measured Final Gravity: 6,000 Plato
Actual Alcohol by Vol: 11,1 %
Calories: 1067,8 kcal/l

Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Sparge Water: 23,87 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,35
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 29,50 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash InAdd 58,96 l of water and heat to 66,0 C over 2 min66,0 C2 min
Mash StepAdd 5,32 l of water at 66,0 C66,0 C75 min
Mash StepAdd 10,64 l of water and heat to 73,0 C over 4 min73,0 C10 min

Sparge: Fly sparge with 23,87 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 248,00 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Two Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 1,8
Carbonation Est: Bottle with 248,00 g Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 213,12 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C



Notes

Dobbelmesk på 66 grader
skyll med 6 liter vann på første
skyll med 10 liter vann på andre
tilsatte kandissukker til ønsket Plato på slutten


Ny versjon #136 med mer chaga, denne gang fra Tromsø

Kjør sjokolade og svartmalt i gryte for seg selv - ikke ha i mesken da det gir for mye bitter skarp smak
kok chaga i egen gryte og tilsett væske

mindre humle og større batch

oxygener vørter og fordel på 3 bøtter a ca 22 liter, skal fatlagres i ett par 3 måneder og deretter på fat for karbonering.

20 liter ble bokset, men siden boksemaskinen min ikke var helt justert, lakk mange av boksene - og de ble raskt drukket opp :-)

Fatlagret 30 liter i 10 måneder. Tilsatte 3,5 dl Kentucky burbon for å få litt av den aromaen.
Fra fatet fordampet det ca 3 liter  -satser på at det kun er vann som har fordampet.
hadde en growler på 2 liter med rest fra fylling av eikefat, denne ble tilsatt.
tilsatte 400 g maltodextrin kokt i vann for å få rundere smak
står nå i kjøleskap for karbonering og skal bokses på 0,33 l bokser over helga.