Rabarbracider oppskrift

Denne cideren er laget med egenprodusert rabarbra som tidligere ble brukt som råstoff til rabarbravin.
Jeg har brukt 14 l rå rabarbrasaft, presset i saftsentrifuge, 1 kg sukker og 0,5 kg lys spraymalt, 
gjær jeg brukte er WLP775

Rabarbra er som alle vet litt syrlig, rå saft viser 1013 på oechselvekta.
Her er framgangsmåten min for denne batchen:

Dag en: Presset rabarbra slik at jeg fikk 5 liter rå saft og tilsatte 1 kg sukker kokt opp i 0,5 l vann (avkjølt etterpå) ga en OG på 1070, gjær tilsatt.

Dag to: Presset rabarbra slik at jeg fikk 9 liter saft, tilsatt dunken fra dagen i forveien oechselvekta viste nå 1040. Tilsatte (avkjølt) 0,5 kg lys spraymalt kokt opp i 0,5 l vann, dette ga en ny OG på 1050.
Gjæret på rundt 20 grader.

Lys spraymalt inneholder en del sukkerarter som ikke gjæren klarer å spise opp, så teorien min var at det skulle være igjen litt "søtsmak", FG endte på 1008 etter dag 16. 

Ettergjæring på flaske m 4 g sukker pr liter ga 6,3% alkohol.

Denne cideren skal jeg lage igjen til våren, den ble veldig god


1 kommentar:

  1. Hei, Vi tenkte å brøve denne oppskriften, men har et par spørsmål siden dette er noe vi aldri har prøvd før. Tar du i gjær i spraymalt og vann oppkoket når det er nede i 20' for så å bli helt over i dunken med rabarbrasaft? Skal dunken så varmt? og hvordan blir blandings forholdt hvis man f.eks. bare får ut 7 liter rabarbra saft.
    Mvh
    SRH

    SvarSlett