IPA oppskrift



Jeg har laget 2 typer IPA, single hop Citra og single hop Galaxy. Begge har samme grunnoppskrift.

Oppskriften er basert på 25 liter.

Malt:
Maris Otter             6,3 kg
Castle chrystal 150  0,7 kg

Humle alternativ 1:
Galaxy  40 g  90 minutter 12.8% gir 65 IBU
Galaxy  20 g  5 minutter 12,8% gir 5 IBU
Galaxy  40 g tørrhumling

Humle alternativ 2:
Citra     22 g 90 minutter 13,8%  gir 42 IBU
Citra     65 g etter koking og under avkjøling gir 0 IBU

Gjær:
WLP007

Januar 2016. Bakom noen flasker i kjelleren stod det en enslig flaske med IPA Galaxy, brygget august 2014. Denne smakte fantastisk godt, Galaxy aromaen var det litt igjen av sammen med passe bitterhet og sødme.

Jeg mesket i 60 minutter på 65 grader, varmet opp til 78 grader og holdt tempen ca 10 minutter.
Vasket ut med 85 grader varmt vann til jeg satt igjen med ca 24 liter vørter.
Koking i 90 minutter med humletilsettinger på gitte tider. Jeg bruker humleposer for å unngå for mye humlerester i vørteren.

IBU 70 med Galaxy og 42 m Citra
Jeg bruker en Android app på tlf som heter Brewzor Pro BETA for å regne ut IBU Tinseth.

OG målt til 1060 m 22 liter ferdig kokt og avkjølt vørter. Gjæret i 19 dager på ca 20 grader, FG 1009. Satt kaldt ett par dager for å felle mest mulig urenheter. Dette gir 7,3% + 4 g sukker pr liter= 7,6%

Utrekning av alkohol foregår slik:

4 g sukker tilsatt pr liter gir 0,3% alkohol
OG-FG/7+0,3

Tappet om til ny dunk, hvor jeg hadde tilsatt 4 gram pr liter sukker kokt opp i en dl vann.
Flasket og satte varmt i 14 dager.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar