Brygging som hobby

Ølbrygging er gøy!

Jeg har brygget øl basert på malt siden desember 2011, det vil si jeg er temmelig fersk i faget.

Første gang jeg var med på å brygge øl fra bunnen av var for 12 år siden, det ble en del søl og rot, så jeg bestemte meg for at det skulle jeg ikke starte opp med. Jeg la istedenfor vin basert på frukt og bær. Ikke lett å få til god vin, men klarte meg nokså bra på sure kirsebær og rabarbra.

Interessen for mikrobrygging tok seg betraktelig opp når jeg begynte i ny jobb i 2006, ble da kollega med en av Nøgne-Ø sine flittige maur, Tore Nybø, han er i dag daglig leder på Nøgne-Ø. Jeg har vært med på hjemmebryggerdagen på Nøgne-Ø og truffet mange inspirerte hjemmebryggere.
I tillegg har jeg flere kollegaer som pusler med hjemmebrygging. Så i desember 2011 kjøpte jeg mitt første All Grain (ag) kit fra Nøgne-Ø og satte i gang hjemme på kjøkkenet.
En Pale Ale så dagens lys, smaken var ikke så værst, men nokså uklar :-).



Det gikk ikke lang tid før jeg kjøpte meg 2 sekker med malt fra Nøgne-Ø og utvidet bryggeutstyret.

Nøgne-Ø gir mye gratis til hjemmebryggere i form av tips, oppskrifter og flasker og en skvett gjær hvis de har noe som kan tappes. Flaskene er "ubrukte" men med label. Når de tapper ett brygg, så blir det alltid noen få flasker med label til overs ettersom flaskene får label før de fylles med øl.

Noe av gleden for meg er å kunne lage utstyret som jeg bruker, slik som denne silen jeg brukte etter batch nr 2

Den er satt sammen av 2 sprutvern for å ha over stekepanna når man feks steker bacon. Håndtakene er tatt av, jeg har festet noen avstandstykker mellom dem slik at de ikke blir klemt flate, "sydd" dem sammen med ståltråd og satt inn en slangestuss der hvor håndtakene var. Denne stussen passer inn i utløpet på gryta jeg mesker ut av og koker i.


Med dette utstyret har jeg bare opplevd stuck mash en gang, det var den gangen jeg brukte cornflakes som en del av malten - hele greia gikk i dass.

Oppskrifter samt mye info finnes på internett, jeg tilpasset oppskriftene slik at de passet sånn noenlunde til mitt utstyr og malt/humle sortiment.

Spesialmalt og de fleste typer gjær kjøper jeg i Oslo, enten hos Bryggselv eller Bryggeland. Her finnes også alt hva man behager av utstyr og andre råvarer.

På min blogg vil du finne alle oppskriftene jeg har brukt samt en god del bryggetips.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar